Ezúttal lépjünk eggyel hátrébb. Mi lenne, ha magunk készítenénk a tésztát is? Ritkán használunk tagliatelle-t, noha jól mutat a tányéron, különösen friss bazsalikommal díszített paradicsomos ragu mellett. Egy próbát megér.
Íme az egyszerű recept:
45 dkg liszt
3 db tojás (legyen friss és szép sárga tanyasi) és további 1 db tojás sárgája
2 evőkanál víz
1 evőkanál olivaolaj
1 kávéskanál só
Helyezzük a lisztet a gyúródeszka vagy pult közepére, készítsünk mélyedést a tojásoknak. Egy villa segítségével kezdjük összedolgozni a tojást a liszttel, mindig hozzákeverve a kupac széléről a közepe felé a lisztet, míg a tészta szép, homogénállagúvá összeáll, kézzel is átdolgozva a végén. Eltérés lehet a tojások mérete, a liszt minősége között, ezért ha igényli a tészta, lisztezzük még a gyúrás-dagasztás alatt. Érezni fogjuk, ha már nem ragacsos, jó úton haladunk.
Kicsit pihentessük buciformára alakítva, letakarva, kb. 30 percet. Ha a tészta eleget pihent, a bucit vágjuk 4 egyenlő részre, s mindegyiket nyújtsuk nagyjából egyforma téglalappá, majd a téglalapokat hosszában próbáljuk még vékonyabbra nyújtani.
Akinek van tésztakészítő gépe, kényelmesebben halad a munkával. Először vastagabbra, majd megismételve egyre vékonyabbra tudjuk nyújtani a tésztát, a készülék többszöri alkalmazásával.
A szép, hosszú lapokat vágjuk ketté, s helyezzük lisztezett sütőpapírok közé. Amikor minden téglalap elkészült, s eleget pihent, tekerjük fel, mint egy piskótát, s kb. 1 cm-es csigákat vágjunk sorban. A papírról lehulló liszttel óvatosan mozgassuk át a tészta csíkokat, és kiterítve hagyjuk száradni.
A bevált módon forraljunk fel vizet kis sóval és olajjal, fedő alatt, hogy gyorsabban haladjunk, s ne vesszen kárba a felszabaduló hő. Helyezzük bele a kiszáradt tésztát, főzzük meg, s leszűrés után tálalhatjuk. Remélve, hogy addigra elkészült a kedvenc ragu is.
Kellemes időtöltést az első házi tagliatelle készítéséhez!
(forrás: saveur.com)