Jump to content

Házi tagliatelle

2014. 05. 15. 10:03

A bővelkedő diétás ötletek, fogyókúrázásra felszólító szénhidrátmentes ajánlások mellett előbb utóbb mégis elcsábulunk és azon nyomban tésztaételt készítünk. Reménykedve, hogy ez a kis mennyiség úgysem árt, állunk bele a víz melegítésébe és a megfőzött tésztához, valamint kedvünkhöz illő ragu készítéséhez.

Ezúttal lépjünk eggyel hátrébb. Mi lenne, ha magunk készítenénk a tésztát is? Ritkán használunk tagliatelle-t, noha jól mutat a tányéron, különösen friss bazsalikommal díszített paradicsomos ragu mellett. Egy próbát megér.

Íme az egyszerű recept:

45 dkg liszt

3 db tojás (legyen friss és szép sárga tanyasi) és további 1 db tojás sárgája

2 evőkanál víz

1 evőkanál olivaolaj

1 kávéskanál só

Helyezzük a lisztet a gyúródeszka vagy pult közepére, készítsünk mélyedést a tojásoknak. Egy villa segítségével kezdjük összedolgozni a tojást a liszttel, mindig hozzákeverve a kupac széléről a közepe felé a lisztet, míg a tészta szép, homogénállagúvá összeáll, kézzel is átdolgozva a végén. Eltérés lehet a tojások mérete, a liszt minősége között, ezért ha igényli a tészta, lisztezzük még a gyúrás-dagasztás alatt. Érezni fogjuk, ha már nem ragacsos, jó úton haladunk.

Kicsit pihentessük buciformára alakítva, letakarva, kb. 30 percet. Ha a tészta eleget pihent, a bucit vágjuk 4 egyenlő részre, s mindegyiket nyújtsuk nagyjából egyforma téglalappá, majd a téglalapokat hosszában próbáljuk még vékonyabbra nyújtani.

Akinek van tésztakészítő gépe, kényelmesebben halad a munkával. Először vastagabbra, majd megismételve egyre vékonyabbra tudjuk nyújtani a tésztát, a készülék többszöri alkalmazásával.

A szép, hosszú lapokat vágjuk ketté, s helyezzük lisztezett sütőpapírok közé. Amikor minden téglalap elkészült, s eleget pihent, tekerjük fel, mint egy piskótát, s kb. 1 cm-es csigákat vágjunk sorban. A papírról lehulló liszttel óvatosan mozgassuk át a tészta csíkokat, és kiterítve hagyjuk száradni.

A bevált módon forraljunk fel vizet kis sóval és olajjal, fedő alatt, hogy gyorsabban haladjunk, s ne vesszen kárba a felszabaduló hő. Helyezzük bele a kiszáradt tésztát, főzzük meg, s leszűrés után tálalhatjuk. Remélve, hogy addigra elkészült a kedvenc ragu is.

Kellemes időtöltést az első házi tagliatelle készítéséhez!

(forrás: saveur.com)