Jump to content

Retekreceptek

2014. 05. 13. 10:40

A tavasz és kora nyár gyorsan fogyasztható, megosztó zöldsége a retek. Vannak a ropogós falatokra vágyók és azok, akik nem értik, mi a jó a szinte íz nélküli falatozásban. Kínálhatjuk szendvics mellé, díszíti a hidegtálakat. Néhány kedvcsináló recept a tartózkodók táborának megnyerésére.

Itt van például egy gyors és érdekes, csípős hangulatú saláta.

Chilis reteksali

személyenként egy csomag retek

1 evőkanál citromlé és szezámolaj

1 kávéskanálnyi aprított friss vagy szárított chili paprika

1 evőkanálnyi pirított szezámmag

csipetnyi só

A zöldség alapos megmosása után aprítsuk szeletelő vagy aprítógéppel, helyezzük salátástálba és sózzuk. Keverjük össze a citromlével, olajjal, chilivel, majd a végén szórjuk meg a szezámmaggal. Forgassuk át az egészet kanállal.

Kínálhatjuk sültek mellé, ehetünk hozzá pusztán pirítóst.

Hogy tovább fokozzuk a hangulatot, keverhetünk hozzá tésztát, díszítsük petrezselyemmel, máris különleges tésztasalátát készítettünk.

Módosíthatjuk a receptet, ha többféle retket használunk, eltérő szeleteléssel. Gazdagíthatjuk reszelt almával is.

Majonézes reteksaláta

néhány levél ropogós saláta (pl. jégsaláta)

3 db retek

hagymakarikák

1 szelet szendvicskenyér

Pirítsunk meg szendvicskenyeret, vágjuk apró kockára. Tépjük szét a salátalevelet és keverjük össze a retekkel, hagymával. Szórjuk meg zöldfűszerrel, csipetnyi sóval, majd öntsük nyakon könnyű joghurtos majonéz öntettel.

Retek falatok, nem is akárhogyan

Készítsünk vendégváró falatként vékonyra szeletelt sonkával, felvágottal körbetekert franciaretket. Személyenként számolhatunk egy csomó retekkel, kb. 5-8 dkg felvágottal. Gyorsan elkészül, ízlésesen tálalható, szép színes tőle a tál.

Jó étvégyat kívánunk!

(fotó: cbc.ca, bbc.co.uk, realsimple.com, kitchengoddess.co.uk )