Itt van például egy gyors és érdekes, csípős hangulatú saláta.
Chilis reteksali
személyenként egy csomag retek
1 evőkanál citromlé és szezámolaj
1 kávéskanálnyi aprított friss vagy szárított chili paprika
1 evőkanálnyi pirított szezámmag
csipetnyi só
A zöldség alapos megmosása után aprítsuk szeletelő vagy aprítógéppel, helyezzük salátástálba és sózzuk. Keverjük össze a citromlével, olajjal, chilivel, majd a végén szórjuk meg a szezámmaggal. Forgassuk át az egészet kanállal.
Kínálhatjuk sültek mellé, ehetünk hozzá pusztán pirítóst.
Hogy tovább fokozzuk a hangulatot, keverhetünk hozzá tésztát, díszítsük petrezselyemmel, máris különleges tésztasalátát készítettünk.
Módosíthatjuk a receptet, ha többféle retket használunk, eltérő szeleteléssel. Gazdagíthatjuk reszelt almával is.
Majonézes reteksaláta
néhány levél ropogós saláta (pl. jégsaláta)
3 db retek
hagymakarikák
1 szelet szendvicskenyér
Pirítsunk meg szendvicskenyeret, vágjuk apró kockára. Tépjük szét a salátalevelet és keverjük össze a retekkel, hagymával. Szórjuk meg zöldfűszerrel, csipetnyi sóval, majd öntsük nyakon könnyű joghurtos majonéz öntettel.
Retek falatok, nem is akárhogyan
Készítsünk vendégváró falatként vékonyra szeletelt sonkával, felvágottal körbetekert franciaretket. Személyenként számolhatunk egy csomó retekkel, kb. 5-8 dkg felvágottal. Gyorsan elkészül, ízlésesen tálalható, szép színes tőle a tál.
Jó étvégyat kívánunk!
(fotó: cbc.ca, bbc.co.uk, realsimple.com, kitchengoddess.co.uk )