Jump to content

Májusi esküvő aranyat ér – 1. rész

2014. 05. 11. 10:35

A szerelem hónapjában mi más lehetne izgalmasabb esemény, mint a gerlepár egybekelése. A nagy nap értelmezése a több száz fős vendégsereggel kísért, meghökkentő külsőségekre és helyszínre épülő ceremónia, illetve a szűkebb körben töltött, meghitt és romantikus szeretetünnepség között igen változatos, s széles skálán mozog.

Az esküvők legalább annyifélék, mint maguk az életüket összekötő párok. Mi nők 3 éves korunk óta a nagy napról álmodozunk, fátyolban, hosszú, fodros fehér ruhában látjuk jövőbeni magunkat. Azt ugyan nem kalkuláltuk bele, hogy huszon-harminc-negyven évvel később a ruha talán már nem is annyira fontos, nem ér a földig, s egyszerű vonala távol áll a habos-babos túlzásoktól, hajunkban már csak diszkrét csat. Azzal sem számoltunk, hogy a holtomiglan-holtodiglan mára már csak elsőre sikerül, mert minden második bizony nem éli meg az ezüstlakodalmas megabulit.

Ha már feltették a kérdést, s válaszunk igen, vegyük bátran elő az évek óta gyarapodó foldert, végre legálisan ötletelhetünk. Határozzuk meg a felgyülemlett s netet elárasztó stílusokból inspirálódva azt az irányt, amelyet magunkhoz és párunkhoz illőnek érzünk. Az előkészületek édes hónapjaiban mindent megbocsát a környezet, ez a mi nagy szerencsénk, így szeretteink egy kedves legyintéssel túllépnek olykor hisztibe csapó ötleteinken. S ne feledjük, ha azt érezzük elveszünk a számos bennünket befolyásoló látványelemben, javaslatban, forduljunk bátran esküvőszervezőhöz, dekoratőrhöz, vagy pusztán kreatív vénával megáldott barátnőhöz.

Megvolt a kérdés, amely kapott választ. Már a szülők is tudják, hát gyorsan lőjük be az időpontot. Olyat, amely számunkra ideális, mert a leendő vendégek mindegyikének úgysem tudunk megfelelni. Keressük fel a lakóhely szerinti, vagy a tervezett helyszínhez tartozó Anyakönyvi hivatalt. Kérésre külső színtéren is megoldható a házasságkötés. Templomi esketés előtt nem úszható meg a jegyesoktatás. Mégis sokan próbálnak kibújni alóla. Érdemes kicsit kilépni a rohanó mindennapokból s egymásra figyelve a többi párral együtt készülni lélekben.

(fotó: elizabethannedesigns.com)

A sátras, lagzizenés esküvők ideje lejárt. Felváltotta az étterem, szálloda, teraszos kerthelyiség vagy parkos helyszín, netán vadvirágos mező. Az időpont után, a vendégsereg létszámának meghatározásával máris léphetünk egy nagyot, találjuk ki és foglaljuk le a helyszínt. Vegyük figyelembe a vendégsereg összetételét, mennyire számítunk táncos, hajnalig tartó bulizásra. Lehetőség szerint kalkuláljunk „behúzódási lehetőséggel”, ha netán eleredne az eső. Kényelmi szempont egy külön helyiség, ahol át lehet öltözni.

(fotó: homenewdesign.com)

Óvakodjunk a létszámhoz képest nagy tértől, széthúzhatja a meghívottakat, „bomlik” a hangulat. Gondoljuk át azt a lehetőséget is, ha „szétválasztjuk” a vendégsereget, s visszafogottabb délutáni ünnepség után akár teljesen más stílusba és helyszínen, hangulatban folytatódik a saját korosztállyal kísért mulatozás. S ha már buli, kezdjük el felmérni, milyen zenei aláfestést képzelünk el. Élőzene vagy felvett muzsika, keressünk zenekart vagy „technikát” biztosító személyt, ismerőst.

(fotó: frenchweddingstyle.com)

S végül kezdjünk egy kicsit kreatívkodni. Ha összeállt a stílus a fejünkben, máris jól állunk. Próbáljuk meghatározni a vezérfonalat, amely összehangolja a meghívót, öltözetet, helyszínek dekorálását.

(fotó: redesignrevolution.com)

(fotó: invitationlayout.com)

A meghívó lényegi, áttekinthető legyen, feltüntetve a visszajelzés kérését is. Ami a tartalmi oldalát illeti. Egyébként meg a tükrözze ízlésünket mintázatával, díszítésével, színvilágával, az esetleges idézettel. Ez a meghívottak számára a nagy nap elsőként látható külsősége, ami sugallja a ceremónia további látványelemeit, hangulatát. Készíthetjük magunk, s válik kifejezetten személyessé. „Kétbalkezesek” se keseredjenek, megfelelő segítővel ugyanazt a hatást érhetjük el. S a minőségi munkát végző nyomdai megoldásokkal dolgozó kis műhelyek, manufaktúrák is hozzájárulhatnak elképzelésünk kivitelezéséhez.

Az első feladatokkal megvagyunk, folytatjuk az esküvő helyszínével.

(főfotó: ohthatscrazy.wordpress.com)