Jump to content

Fagylaltot mára! Sokat, sokfélét!

2014. 05. 08. 10:05

Kipróbáltuk, így bátran ajánljuk a házi készítésű fagylaltot. Az édes vagy üde gyümölcsös, hideg finomság készítésébe beleállhatunk fagylaltgép nélkül is. És akkor is, ha esetleg nem jutottunk el a torkosfagyi csütörtökig.

Csokifagyi:

4 db tojás sárgája

10 gr étcsokoládé

5 dkg kakaópor

2 dl tej

3 dl tejszín

10 dkg porcukor

A tojás sárgáit és a cukrot kézi keverőgéppel keverjük habosra. Szitáljuk egy lábasbaa kakaóport, majd fokozatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet és tejszínt, majd kezdjük felforralni. Adjuk hozzá az apró darabokra tört csokit, majd óvatosan, állandó keverés mellett öntsük hozzá a felvert tojáskrémet és főzzük sűrű krémmé. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd mehet a mélyhűtőbe.

Tejszínes eperfagyi:

60 dkg eper

3 dl tej

4 dl habtejszín

15 dkg porcukor

1 vaníliarúd belseje

Mossuk meg az epret alaposan, távolítsuk el a szárát. Helyezzük egy tálba és botmixerrel turmixoljuk össze a tejjel és a cukorral, vaníliával. Kézi habverővel verjük habbá a tejszínt, majd óvatosan forgassuk össze az epermasszával. Rakjuk a tálat a mélyhűtőbe. (gazdagíthatjuk apróra tört fehércsoki darabokkal)

Joghurtos citromfagyi:

4 dl magas zsírtartalmú minőségi joghurt

1 dl tejszín

2 db citrom reszelt héja és leve

15 dkg porcukor

Keverjük össze habverővel a joghurtot a cukorral, majd a tejszínnel tovább. Adjuk hozzá a citromhéjat és levet, keverjük jól össze a fagylaltalapot. Helyezzük a tálat a mélyhűtőbe.

Óránkét 3-4 alkalommal habverő alacsony fokozatával keverjük át a fagylaltmasszát, majd fagyasszuk tovább. Ismételjük addig, amíg a jellegzetes, krémes fagylaltállagig jutunk. Persze akinek van fagylaltgépe, az ezt a mozdulatsort megússza.

Tálalás előtt 10 perccel vegyük ki a mélyhűtőből és fagylaltkanállal porciózzuk kehelybe, kis színes papírtálba. Díszíthetjük friss gyümölcs vagy csokidarabbal.

A főzött, tejszínes mindig krémesebb, lágyabb érzetű finomságot eredményez, míg a többi megoldásnál találkozhatunk jégkristályokkal. Ez azonban az élvezetet cseppet sem rontja. Idénygyümölccsel helyettesíthetjük a fenti recept gyümölcsajánlását.

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: mybarecupboard.com)