Csokifagyi:
4 db tojás sárgája
10 gr étcsokoládé
5 dkg kakaópor
2 dl tej
3 dl tejszín
10 dkg porcukor
A tojás sárgáit és a cukrot kézi keverőgéppel keverjük habosra. Szitáljuk egy lábasbaa kakaóport, majd fokozatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet és tejszínt, majd kezdjük felforralni. Adjuk hozzá az apró darabokra tört csokit, majd óvatosan, állandó keverés mellett öntsük hozzá a felvert tojáskrémet és főzzük sűrű krémmé. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd mehet a mélyhűtőbe.
Tejszínes eperfagyi:
60 dkg eper
3 dl tej
4 dl habtejszín
15 dkg porcukor
1 vaníliarúd belseje
Mossuk meg az epret alaposan, távolítsuk el a szárát. Helyezzük egy tálba és botmixerrel turmixoljuk össze a tejjel és a cukorral, vaníliával. Kézi habverővel verjük habbá a tejszínt, majd óvatosan forgassuk össze az epermasszával. Rakjuk a tálat a mélyhűtőbe. (gazdagíthatjuk apróra tört fehércsoki darabokkal)
Joghurtos citromfagyi:
4 dl magas zsírtartalmú minőségi joghurt
1 dl tejszín
2 db citrom reszelt héja és leve
15 dkg porcukor
Keverjük össze habverővel a joghurtot a cukorral, majd a tejszínnel tovább. Adjuk hozzá a citromhéjat és levet, keverjük jól össze a fagylaltalapot. Helyezzük a tálat a mélyhűtőbe.
Óránkét 3-4 alkalommal habverő alacsony fokozatával keverjük át a fagylaltmasszát, majd fagyasszuk tovább. Ismételjük addig, amíg a jellegzetes, krémes fagylaltállagig jutunk. Persze akinek van fagylaltgépe, az ezt a mozdulatsort megússza.
Tálalás előtt 10 perccel vegyük ki a mélyhűtőből és fagylaltkanállal porciózzuk kehelybe, kis színes papírtálba. Díszíthetjük friss gyümölcs vagy csokidarabbal.
A főzött, tejszínes mindig krémesebb, lágyabb érzetű finomságot eredményez, míg a többi megoldásnál találkozhatunk jégkristályokkal. Ez azonban az élvezetet cseppet sem rontja. Idénygyümölccsel helyettesíthetjük a fenti recept gyümölcsajánlását.
Jó étvágyat kívánunk!
(fotó: mybarecupboard.com)