Az új krumplit magas víztartalma miatt egészséges külsővel, utánozhatatlan színnel és kellemes édeskés ízzel áldotta meg a sors. A gyors vacsorák, gyors köretek, gyors saláták legjobb alapanyaga. Párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük egészben. A kisebbeket és magunkat is kíméljük meg a darabolástól, mert hőkezelés során könnyen szétesik. Nem utolsó szempont a választásánál, hogy tényleg nem kell sokat bíbelődni vele. Bármit is készítünk belőle, vásárláskor válasszunk nagyjából hasonló méretűeket, mert így egyformán puhul a családnyi mennyiség. A héját sem kell kapargatni, megkíméljük magunkat a felesleges munkától. Ám ha valaki nagyon kedvet érezne, javasoljuk a szép női kezek védelmére gumikesztyű használatát, mert színesíti a bőrt. Bevált, hogy csak megmosom, s kefével vagy durva szivaccsal kicsit eltávolítom a héjat, ahol kell. De ezt sem teszem mindig, mert a héj annyira vékony s lágy, hogy simán fogyasztható. 1 főre számolva kb. 15-20 dkg köretként úgy elfogy, hogy észre sem vesszük, míg „főételként” 25-30 dkg sem szégyen. Az újkrumpli alapos megmosása és igény szerinti tisztítása után egy tálban sózzuk meg és öntsünk rá olivaoljat (vagy étolajat) és olvasztott vajat. Kb. 2 főre 1-1 evőkanálnyi mennyiséggel számolva. Kézzel forgassuk meg, jusson mindenhova a zsiradékból. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tűzálló kerámiatálba, fedjük alufóliával, s 20 perc alatt, kb. 180°C-on – néhány alkalommal fakanalakkal átforgatva – megpuhul. Tálaljuk azonnal. Megszórhatjuk friss kakukkfűvel, rozmaringgal, apróra vágott snidlinggel. Fogyaszthatjuk magában, tejföllel, friss salátával. Kínálhatjuk sültekhez köret gyanánt. Grillhúsokhoz kiváló, a rácsra helyezhető grilltálca alkalmazását javasoljuk. Ez az az étel, amit még a diétázók sem hagynak ki. (bár sokkal kíméletesebb régi társainál a magas víztartalom miatt.)
Jó étvágyat kívánunk!
(fotó: putneyfarm.com)