Jump to content

Parázskrumpli parázs nélkül!

2014. 05. 06. 10:05

Újkrumpli, Te szép és ropogós, irány a kosaram a mai vacsi Te leszel, tavaszi friss ízre vágyom. Gyorsan készülsz, mert időm kevés. Térülök, fordulok, már tálalhatlak is, terítem hát gyorsan az esti asztalt.

Az új krumplit magas víztartalma miatt egészséges külsővel, utánozhatatlan színnel és kellemes édeskés ízzel áldotta meg a sors. A gyors vacsorák, gyors köretek, gyors saláták legjobb alapanyaga. Párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük egészben. A kisebbeket és magunkat is kíméljük meg a darabolástól, mert hőkezelés során könnyen szétesik. Nem utolsó szempont a választásánál, hogy tényleg nem kell sokat bíbelődni vele. Bármit is készítünk belőle, vásárláskor válasszunk nagyjából hasonló méretűeket, mert így egyformán puhul a családnyi mennyiség. A héját sem kell kapargatni, megkíméljük magunkat a felesleges munkától. Ám ha valaki nagyon kedvet érezne, javasoljuk a szép női kezek védelmére gumikesztyű használatát, mert színesíti a bőrt. Bevált, hogy csak megmosom, s kefével vagy durva szivaccsal kicsit eltávolítom a héjat, ahol kell. De ezt sem teszem mindig, mert a héj annyira vékony s lágy, hogy simán fogyasztható. 1 főre számolva kb. 15-20 dkg köretként úgy elfogy, hogy észre sem vesszük, míg „főételként” 25-30 dkg sem szégyen. Az újkrumpli alapos megmosása és igény szerinti tisztítása után egy tálban sózzuk meg és öntsünk rá olivaoljat (vagy étolajat) és olvasztott vajat. Kb. 2 főre 1-1 evőkanálnyi mennyiséggel számolva. Kézzel forgassuk meg, jusson mindenhova a zsiradékból. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tűzálló kerámiatálba, fedjük alufóliával, s 20 perc alatt, kb. 180°C-on – néhány alkalommal fakanalakkal átforgatva – megpuhul. Tálaljuk azonnal. Megszórhatjuk friss kakukkfűvel, rozmaringgal, apróra vágott snidlinggel. Fogyaszthatjuk magában, tejföllel, friss salátával. Kínálhatjuk sültekhez köret gyanánt. Grillhúsokhoz kiváló, a rácsra helyezhető grilltálca alkalmazását javasoljuk. Ez az az étel, amit még a diétázók sem hagynak ki. (bár sokkal kíméletesebb régi társainál a magas víztartalom miatt.)

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: putneyfarm.com)