Jump to content

Anyák napja, a saját készítésű ajándékok klasszikusa

2014. 05. 04. 10:05

Az anyák napi ajándékozás sem könnyebb dilemma, mint a többi ünnep. Egy napra, különösen arra a néhány percre szerettünkre figyelünk, csakis rá. Szeretnénk neki adni valami személyeset, ami NEKI és RÓLA szól. Gondolkodjunk virág mellé bátran valami saját készítésű otthoni díszben, finomságban!

„Anyu, Anyu, Anyu, hangzik este, reggel…” harsogtam hiányos fogsorral és két csálé copffal a 2.a-ban 30 csillogó szemű Anyukának, majd a műsor végeztével tökéletes szeleburdisággal adtam át a dobogó és az iskolapad között virágfej nélkülivé vált tulipánt Édesanyámnak, aki gyengéd puszit nyomott a fejem búbjára egy hatalmas könnycsepp kíséretében… Anyaaaaaaa, anyaaaaaaaaaa, anyaaaaaaaa… hallom folyamatosan, mintha a három gyermekem sportot űzne abból, melyikük tud hosszabban, hangosabban a másik szavába vágva hívni engem.

Engem, az anyát. 10 éve kezdődött, éppen májusban.

Mondják, semmi nem változik, mégis minden más lett. Közel 80 évvel az első hivatalos magyarországi Anyák napja után egészen különleges érzés töltött el azon a bizonyos beavatási ünnepen, aminek immáron aktív részese lettem. És ahogy teltek az évek gyűlt bennem egyre nagyobb hála Édesanyám iránt. Kezdtem rádöbbeni, hogy miközben ismeretlen mélységű boldogságban merültem el az anyává válás által, jött szembe 24 órát kitöltő feladatok sora. A háztartással a mai napig versenyt futok és sokszor maradok alul. Az egykori spontaneitás megszűnt, kialakult a kevésbé rugalmas rendszer. És a tervezés, majd újratervezés is része lett a mindennapoknak és álltam bele ösztönösen és önzetlenül az adott szerepembe. Kaptam cserébe apró kezek ölelését, ezek a hétköznapi sikereim, s minden fáradtságot elfeledtetnek már 10 éve! A mai napig is legjobban a kézzel készített ajándékok okoznak boldogságot, akár adom, akár kapom őket.

Virágtartó:

A virágok tartásának ezen nemes egyszerűséggel készíthető formája valósággal visszavisz a gyerekkoromba, amikor minden rokonnál és ismerősnél lógtak hasonló alkotások a nappalikban. Vágjunk 8 db 4-5 m (egyforma) hosszúságú vastag spárgát vagy vastag színes fonalat, majd fogjuk össze őket és csomózzuk egyik végét. Oszlassuk négyfelé a fonalszálakat (4xkét szál), majd a főcsomótól egyenlő távolságra, kettesével készítsünk duplacsomót. Utána válasszuk szét a megcsomózott szálakat, s a szomszédjával csomózzuk, szintén duplán, az első körhöz képes nagyobb távolságra, az alatta elhelyezkedő csomóktól. Majd újra válasszuk szét a párokat, s megint a szomszédjával csomózzuk. Az ábra sokat segít. A végén fogjuk mind a nyolc szálat egy kézbe, s a kívánt magasságnak megfelelően kössünk a végére egy nagy csomót, ami majd tartja a felfüggesztésnél az egésze remekművet.

(fotó: refinery29.com)

Konyhai fakanalak másképp

Fel lehet frissíteni a megunt fa szedő- és salátakanalakat egy kis festéssel. Ragasszunk maszkoló szalaggal csíkot a nyélre, majd festhetjük az Édesanya kedvelt színeivel, akár többel az eszköz nyelét. Hobbi, akrilfesték használata ajánlott.

(fotó: likeasaturday.com)

Vissza a jövőbe

Megható fénykép, ami ugyanabban a helyzetben mutatja a fotók főszereplőit, egykor, s most. Csak éppen a gyermekből Anya lett :o) Az egykori fotót és a mait keretezzük be,szép dísze lesz a szülők otthonának.

(fotó: frecklesinapril.com)

A tökéletes desszert

Eper és csoki, aminek egyetlen Édesanya sem tud majd ellenállni. Mossuk meg az epret, papírszalvétával törölgessük meg, majd hűtőben tároljuk. A maradék húsvéti csokikat olvasszuk fel kevés tejjel és jó minőségű kakaóporral összekeverve. Mártogassuk a hideg epret az olvasztott csokiba, ami pillanatok alatt megdermed. Helyezhetjük szép dobozba az ajándék átnyújtása előtt.

(fotó: whats4dinnertonite.wordpress.com)

DIY bőrradír

Az Édesanyák kényeztetéséhez készítsünk házi bőrradírt. Legyen tökéletes a belsővel és ízléses a külsővel felruházott az ajándék. Keverjünk össze 1 adag kristálycukrot fél adag kókuszolajjal, 1 cirom reszelt héjával, fél citrom levével és 5-5 csepp citrom illetve borsmenta illóolajjal. Tökéletes kombináció az elhalt bőrhám eltávolítására, a kókuszolaj hidratál, ugyanakkor az illattársítás frissé, üdévé tesz. Helyezzük a bőrradírt ízléses, zárható üvegbe, díszítsük személyre szabott cimkével.

(fotó: thriftybelow.com)

(főfotó: birdsonawiremoms.com)