Jump to content

Bruschetta, az élvezetek csúcsa

2014. 05. 02. 10:06

Ki ne kedvelné ezt az egyszerű, gyors falatkát, az illatos paradicsom és a fokhagyma, bazsalikom friss keverékével megfejelt tökéletesre pirított kenyérszeletet. Nem csak előételként ajánljuk, bármely napszakban lehet teljes értékű fogás is.

A pezsgő Olaszország nyújtotta megannyi élmény közül egy újabb példa arra, hogy nincs a világon még egy nép, aki bármihez is nyúl, abból csak jó sülhet ki. Rajongunk kis falvaikért, megcsodáljuk az kultúra és építészet remekeit, utánozzuk öltözködésüket, imádjuk boraikat és ételeiket. És irigykedünk, hogy kevéske dologból is oly nagyszerűt képesek alkotni, mindenféle erőlködés nélkül. Hát ilyen a bruschetta is, hiszen nem sok ételre mondható, hogy végtelen egyszerűsége mellett nemcsak fenséges, de látványa, szép tálalása egyenesen magaslatokra emel. Mi is élveteggé válunk, magunkénak tudjuk a bohém, déli mentalitást.

A gyorsan, könnyen elkészíthető ételek első számú szabálya, hogy a lehető legjobb minőségű alapanyagokkal dolgozzunk. A nap érlelte, őstermelőtől vásárolt paradicsom, az extra szűz, megbízható olivaolaj és a friss ízesítő, zöldfűszer nem pusztán elvárás, hanem kötelezettség az eledel neve melletti tisztelet jegyében.

Bruschetta az olaszok könnyed hozzáállása és találékonysága miatt számos módon készül, ezúttal is igaz az „ahány ház, annyi szokás” mondás. A legismertebb paradicsomos fajtát ajánljuk.

Az alap a ropogós héjú vékony kenyér, bagett vagy cibatta, amit ferdén felszeletelünk. Mindkét oldalát megpirítjuk kevés olivalolajon, majd bedörzsöljük fokhagymagerezddel. Csipetnyi sóval megszórjuk. Ez már önmagában is remek, a következő lépések csak fokozzák a hangulatot. Az előkészített kenyérszeletekre helyezzük a paradicsom réteget. Először is megszabadulunk a paradicsom héjától. Kb. 1 percre helyezzük egy kis fazék felforralt vízbe. (kipróbáltam a vízforralós, gyors megoldást, a paradicsomokat egy tálba helyeztem, ráöntöttem a kancsónyi forró vizet, pillanatok alatt lehúzható a héj). Vágjuk félbe a paradicsomot és kanállal kaparjuk ki a magokat. Húst pedig éles késsel vágjuk aprókockára. Egy tálban forgassuk meg kevés olivaolaj és balzsamecet keverékével, majd kanalazzuk a kenyérszeletekre. Tetejét díszítsük friss, aprított - így az aromák is szárnyalhatnak - bazsalikommal. Tálaljuk fehér tányéron, frissen. Már az első falatnál érezzük a tökéletes ízharmóniát, s azonnal Olaszországba vágyunk.

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: giangrandigourmet.com)