Jump to content

Rösti és tócsni

2014. 04. 29. 10:05

A tavaszi piacozásnál hétről hétre figyelem, mikor jelenik meg az „újkrumpli”, a tökéletes köret kiindulópontja. Na de mit kezdjünk a régivel? Szabaduljunk meg gyorsan tőlük a két dobogós egyszerű burgonyaétellel: a röstivel vagy a tócsnival.

Mindkettőt különösebb energiaráfordítás és szakácstudomány nélkül, kevés összetevőből elkészíthetjük. Lehet gyors vacsora magunknak vagy a váratlanul betoppant vendégeknek.

Rösti (így s-sel)

Főzzünk héjában krumplit, személyenként két-három darabot. Húzzuk le a héját, majd reszeljük durva reszelőn. Adjunk hozzá sót, borsot és keverjük össze. Készítsünk lapos pogácsákat, majd serpenyőben, forró olajban süssük meg, amikor megpirult fordítsuk meg. A lényeg, hogy kívül aranybarna, ropogós, belül puha legyen. Csepegtessük papírszalvétán, majd tálalhatjuk. (könnyebb reszelni, ha előtte néhány órát hűtőben tároljuk a főtt burgonyát, ha pedig a főzési előkészületre már nincs idő, nyugodtan kipróbálhatjuk nyers reszelt krumpliból) Ez az alap rösti, gazdagodhat további reszelt zöldséggel, fűszerrel.

Tócsni

A röstihez képes kicsit fenn hordja az orrát, nem pusztán nevekben gazdagabb (lepcsánka, cicedli, krumplimálé, recsege, bramborák stb.) hozzávalókban, elkészítésben is változatosabb. Az alaprecept – megszégyenítve a röstit – szintén reszelt burgonya, ám kötőanyagot is tartalmaz, lisztet és tojást. Személyenként szintén számolhatunk 2-3 krumplival, 4-5 főre kb. 1 kg krumpli, 2 db tojás, 2-3 evőkanál finom liszt, só, bors. Keverjük össze a hozzávalókat, a ragadós masszából kézzel vagy kanállal készítsünk „lepényeket” és forró olajban süssük mindkét oldalát aranybarnára.

S hogy csak néhányat említsünk a felturbózott fajtákból:

Zöldséges-gyümölcsös:

Adhatunk az alaphoz reszelt almát, répát, apróra vágott gombát, hagymát (medvehagymát), cukkinit.

Húsos

Gazdagíthatjuk darált hússal vagy apróra vágott sülttel, tepertővel, sonkával, bacon kockával.

Fűszeres

Tehetünk a masszába szárított vagy zöldfűszereket, tárkonyt, kakukkfüvet, petrezselymet, majd a kész adagokat is díszíthetjük velük.

A sütés illata bejárja a lakást, ennek enyhítésére az alapos szellőztetés mellett érdemes a sütéssel párhuzamosan ecetes vizet forralni.

Mindkettőt fogyaszthatjuk önállóan vagy köretként, magában vagy tejfölös, joghurtos, paradicsomos, fokhagymás mártással, tzazikivel, reszelt sajttal, juhtúróval a tetején.

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: bbc.co.uk/food)