Jump to content

A Rubik kocka színei

2014. 04. 27. 10:15

Nagy büszkeségünk első példánya 40 éve született. A játék, amely minden otthonban megtalálható, szó szerint vitt színt életünkbe. Rubik Ernő a tervezésben kiemelten kezelte a színek kiválasztását és azok elhelyezését. A párhuzamos oldalak a sárga komponensben térnek el: fehér-sárga, piros-narancs és kék-zöld. Hogyan élünk együtt e színekkel?

Fehér

A tisztaság, az áttekinthető enteriőr jó barátja. Semlegesen háttérbe vonul és ad lehetőséget a színeknek, mintáknak a szárnyalásra. Tágítja a teret. Egyáltalán nem kell tartanunk tőle, miszerint egy fehér helyiség túl rideg. Nem pusztán azért, mert melegíthetjük, hanem valóban jól öltöztethető a színes dekorokkal, textilekkel.

(fotó: decoratorsnotebook.wordpress.com, vi.sualize.us)

Sárga

Vidám és feltűnő. Mosolyra fakasztóan tölti be a teret. A nyolcvanas évek végén már ellepte a lakásokat, ám a kilencvenes években vált igazán népszerűvé, talán túlságosan is. Ma újra kedvelt, ám az egykor használt napsárga helyett inkább hidegebb tónusa vagy pasztell árnyalata tért be hozzánk, s igazán friss hangulatot teremt. Bánjunk vele körültekintően, mérsékelt mennyiségben, mert hamar rá lehet unni. Falszakaszon mintás tapétaként, szőnyeg vagy díszpárna, magán a kanapén, kiegészítők formájában illeszthetjük otthonunkba.

(fotó: freshouse.net, imactoy.com)

Narancssárga

A narancssárga életerőt sugároz és optimizmust. Kellemes látványt nyújt. Kicsit idejétmúltnak is tekinthetnénk, ha nem tennénk mellé valami olyan színt, amit korábban el sem tudtunk volna képzelni. Például a szürkét. De lehet háttérként, tapéta formájában a falon, egy-egy bútoron. Nem alkalmaznék belőle sokat, szebben érvényesül, ha a megfelelő színpárral alkot harmóniát.

(fotó: freesharing.org, magofyoga.com)

Piros

A piros a szenvedély, a szerelem színe. Markáns és nagyon kötött, vele aztán nem könnyű bánni. Vibráló hatású. A túlzás kerülése ezúttal tényleg megfogadandó. Nagyon meleg érzetet kelt, sőt a helyiség hőmérsékletét is megemeli, legalábbis érzésre. Éppen ezért csak finoman bánjunk vele a hálószobában, megjelenhet párna, ágyhuzat képében, nappaliban lehet fotel, kanapé, szőnyeg.

(fotó: tigerligan.com, designocd.com)

Zöld

A frissességet sugárzó zöld a Föld napja közelében kifejezetten jó választás. Mindig ajánlom olyan földszinti helyiségeknél a falra, ahonnan látni a természetet, használatával összekapcsolódik a bent és kint, mintha beköltözne hozzánk a kert. Nagyon friss, kifejezetten jól mutat a fehérrel, nyugalmat áraszt az eneteriőr.

(fotó: octohomes.com, zunetop.com)

Kék

A kék újra velünk él. Kicsit indigós, kicsit szürkés és fakó árnyalattal használjuk manapság. Mert markáns mivoltában nagyon hangsúlyos lenne, s összenyomná a teret. Rég nem pusztán a fiúszobák privilégiuma, bármely helyiséggel működik a kapcsolat.

(fotó: housetohome.co.uk)

Akkor melyiket is válasszam? Amihez kedvünk van, mert örömmel tapasztaljuk, hogy bármi legyen is az aktuális trend, a színek nem mennek ki a divatból, legfeljebb kicsit a tónusok között szárnyalhatunk. S lássuk be, néhány bútordarab vagy kiegészítő is elegendő, hogy valamely színt érezzük meghatározónak az adott enteriőrbe. Túlzás helyett essünk neki a színpalettának.

(főfotó: debmedia.hu)