Jump to content

Könyvfesztiválra könyvespolc

2014. 04. 25. 10:05

Az e-book rohamos terjedése ellenére hiszünk abban, hogy nem mennek ki a divatból a papír alapú könyvek. Amelyeket tárolni kell, néha átrendezni, leporolni. Tükör ízlésünkről, életformánkról, megtölti az üres polcokat, színessé teszi lakóterünket.

Bemutatunk a hagyományostól eltérő elképzelés alapján készült könyvespolcokat. Felfedezzük újra, hogyan folytathat az eredeti funkciójától eltérő életet valamely tárgy.

Készülhet ládából, rakhatjuk egymásra, szabályosan vagy össze-vissza, fúrhatjuk hátukkal a falra, festhetjük, belső részét tapétázhatjuk.

Létra falra

Fúrjunk fel a falra 2 pár konzolt, s helyezzük rá a gondosan letisztított, a szoba hangulatához illeszthető színre koptatott, festett régi létrát úgy, hogy néhány centiméter maradjon a fal előtt. Így a felhelyezett könyvek kérge a létra síkjával egybeesik, s a fal támasztja meg olvasnivalóinkat. Előnye, hogy az adott falfelület a szellős elrendezés miatt nem lesz zsúfolt. Jól alkalmazható komód, íróasztal, falhoz tolt kanapé, esetleg ágy felett.

Kábeldob a könyveknek

Ügyes kezűeknek nem nagy kihívás, kábeldobnak új esély. Tisztogatás, csiszolás után ragasszunk a magasságnak megfelelő hosszúságra levágott fa rudat, nem használt seprű nyelét a kábeldob kör elemi köz, könyvtámasz funkciója lesz. Fessük, díszítsük kedvünkre. 2 in 1, dohányzóasztal és könyvtároló egyben.

Tégla és deszka

Ez a megoldás folyamatosan alakítható a bővülő családi könyvtárral. Normál tégla, falfestékkel lefestve, 2 sorban egymásra helyezve, rákerült a tégla méretével megegyező és a stílushoz illesztett színre festett deszka. Bármiféle rögzítés nélkül állja a sarat, ad helyet a tengernyi könyvnek. S ha újabb könyvek érkeznek, készülhet a következő emelet.

Bőröv a falra

Két megunt övet illesszünk egy konzolra, állítsuk be az egyforma hosszt, majd egy vaskosabb könyvet tegyünk alulra, s kerülhet fölé a többi.

Amikor a tokba gitár helyett könyv kerül

Régi, elhasznált gitártokot fessünk kedvünkre, díszíthetjük dekupázs technikával, erősítsünk néhány elválasztót és helyezzük a szoba sarkába. A belekerülő színes, támasztékra lelt könyvek és a tok gömbölyded formájának találkozása játékos hangulatú tárolási megoldást eredményez.

Ajtóból könyespolc

Alakítsunk át egy régi ajtót, a kivágott téglalapokat arányosan fűrészeljük egyre keskenyebbre, erősítsük az ajtó hátára, fessük, díszítsük az egészet, majd támasszuk a falhoz. (Érdemes a legfelső polcnál hozzárögzíteni.)

Látogassatok el a Könyvfesztiválra, frissüljön a saját könyvtár néhány remekművel.

Jó olvasást, papíron, monitoron!

(fotó: coloradoapplecrates.com greenupgrader.com, pairsofscissors.blogspot.com, kreatanya.blogspot.com, rockettstgeorge.co.uk, recyclart.org, etsy.com)