Jump to content

A kétnemű spárga

2014. 04. 24. 10:05

Kezdődik a szezonja, már fentem rá fogam. Míg régebben valami luxusnak véltem, ma már különösebb megerőltetés nélkül jutok hozzá, olyannyira elterjedt, hogy tavasszal hetente készül itthon valami könnyű spárgaeledel.

Meglepő információkkal tudok szolgálni erről a tagadhatatlanul férfiasságot szimbolizáló megjelenésű zöldségről. Afrozidiákumnak is tekintik, s úgy tartják, elősegíti a termékenységet, jó hatással van a peteérésre és a férfi sejtszám növelésére egyaránt. Az egyetlen növény, amely női és férfi verzióval is rendelkezik.

Igazi nagytakarítást végez, vizelethajtó, kimossa a méreganyagokat, felfrissíti a sejteket. C, E és B3 vitamint tartalmaz, rengeteg folsav és K-vitamin van benne, segíti a csontfejlődését, a veseműködést, gyulladáscsökkentő, szabályozza a vérnyomást, hogy csak néhányat említsek üdvös hatásai közül. Rendkívül jótékony, s mi nők kedveljük benne, hogy kalóriaszegény, fokozza a zsírégetést, könnyen emészthető a sok ballasztanyag miatt. Lúgos, helyreállítja a vér sav-lúg egyensúlyát, tisztítja a vért, ezzel a bőrre is kedvező hatással van, megtisztul általa. Egy újabb jó pont neki.

20 fajtája létezik, amelyek közül elsősorban a vékonyabb zöldet használjuk, mint az angolok és a fehéret, amely nagyon kedvelt a belgák, franciák, olaszok és németek körében. Találkozhatunk még a lilával is. Talán csak a kedvünk meg az ízlésünk dönt, hogy melyik kerül az asztalra.

A friss spárga lédús, majd kicsattan az egészséges kinézettől, első ránézésre felismerhető a zárt, kemény fejről, vágott része mindent elárul, ha barnulásnak indul vagy már száradt, inkább ne vegyük meg. Amennyiben nyikorgó hang mellett dörzsölhető egymáshoz a maréknyi síp, jó helyen járunk. Ha magunk szeretnénk termeszteni, hát bizony nem annyira egyszerű, miképp a nem körültekintő szállítással is romlik a minősége. Hagyatkozzunk a bevált zöldséges portékájára, s akkor nem ér csalódás.

Tárolási tipp: nedves konyharuhába göngyölve friss marad a hűtőben néhány napig. Tisztítása gyors, a fehéret a tőtől a fej alatti rész felé érdemes hámozni határozott mozdulattal, a keserű ízt tartalmazó héj eltávolítása a cél, amely a tőnél vastagabb, az esetleges fás részt le kell vágni, a csúcs azonban maradjon sértetlen. Az intenzívebb ízű zöld, zsenge száraival még ennyi előkészítést sem igényel. A tavaszi étrend főszereplője, gyorsan változatosan készíthető el.

Főzésnél összekötve, állítva, fejjel felfelé érdemes nekiállni, mert ez utóbbi lágyabb, akár az sem baj, ha kiemelkedik a víz fölé. Helyezzük forrásban lévő vízbe, 10-15 perc alatt megfő és még ropogós marad, miközben ezzel az eljárással megtartjuk aromaanyagait. A vízbe kerülhet 1-1 kávéskanál só, cukor és vaj, sőt citromlé is, ami segít megőrizni friss színét.

Közismert felhasználása a hollandi mártással kínált spárga.

2 db friss tanyasi tojás sárgája

2 evőkanál száraz fehér bor

1 evőkanál citromlé

5 dkg vaj

csipetnyi só, fehér bors

Nem kell tőle megijedni, ha odafigyelünk már elsőre is sikerként éljük meg a készítést. Fém keverőtálban keverjük össze a tojás sárgáit a fehérborral. Készítsünk vízfürdőt, egy lábasban forraljunk vizet, majd helyezzük felé a fémtálat, s folyamatosan keverjük a mártásalapot. Eközben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk az alakuló mártáshoz, s keverjük tovább. Ízesítsük citromlével, fehér borssal és sóval. Selymes állagú, homogén mártást kapunk, amit a megfőtt, tányérra helyezett spárgára öntve tálalunk. Tökéletesen passzol hozzá egy pohár jó minőségű fehér bor.

Használjuk ki az elkövetkezendő heteket, június közepéig friss, hazai terméket vásárolhatunk.

(fotó: persimmonandpeach.blogspot.hu, thepriceiswight.co.uk)