Meglepő információkkal tudok szolgálni erről a tagadhatatlanul férfiasságot szimbolizáló megjelenésű zöldségről. Afrozidiákumnak is tekintik, s úgy tartják, elősegíti a termékenységet, jó hatással van a peteérésre és a férfi sejtszám növelésére egyaránt. Az egyetlen növény, amely női és férfi verzióval is rendelkezik.
Igazi nagytakarítást végez, vizelethajtó, kimossa a méreganyagokat, felfrissíti a sejteket. C, E és B3 vitamint tartalmaz, rengeteg folsav és K-vitamin van benne, segíti a csontfejlődését, a veseműködést, gyulladáscsökkentő, szabályozza a vérnyomást, hogy csak néhányat említsek üdvös hatásai közül. Rendkívül jótékony, s mi nők kedveljük benne, hogy kalóriaszegény, fokozza a zsírégetést, könnyen emészthető a sok ballasztanyag miatt. Lúgos, helyreállítja a vér sav-lúg egyensúlyát, tisztítja a vért, ezzel a bőrre is kedvező hatással van, megtisztul általa. Egy újabb jó pont neki.
20 fajtája létezik, amelyek közül elsősorban a vékonyabb zöldet használjuk, mint az angolok és a fehéret, amely nagyon kedvelt a belgák, franciák, olaszok és németek körében. Találkozhatunk még a lilával is. Talán csak a kedvünk meg az ízlésünk dönt, hogy melyik kerül az asztalra.
A friss spárga lédús, majd kicsattan az egészséges kinézettől, első ránézésre felismerhető a zárt, kemény fejről, vágott része mindent elárul, ha barnulásnak indul vagy már száradt, inkább ne vegyük meg. Amennyiben nyikorgó hang mellett dörzsölhető egymáshoz a maréknyi síp, jó helyen járunk. Ha magunk szeretnénk termeszteni, hát bizony nem annyira egyszerű, miképp a nem körültekintő szállítással is romlik a minősége. Hagyatkozzunk a bevált zöldséges portékájára, s akkor nem ér csalódás.
Tárolási tipp: nedves konyharuhába göngyölve friss marad a hűtőben néhány napig. Tisztítása gyors, a fehéret a tőtől a fej alatti rész felé érdemes hámozni határozott mozdulattal, a keserű ízt tartalmazó héj eltávolítása a cél, amely a tőnél vastagabb, az esetleges fás részt le kell vágni, a csúcs azonban maradjon sértetlen. Az intenzívebb ízű zöld, zsenge száraival még ennyi előkészítést sem igényel. A tavaszi étrend főszereplője, gyorsan változatosan készíthető el.
Főzésnél összekötve, állítva, fejjel felfelé érdemes nekiállni, mert ez utóbbi lágyabb, akár az sem baj, ha kiemelkedik a víz fölé. Helyezzük forrásban lévő vízbe, 10-15 perc alatt megfő és még ropogós marad, miközben ezzel az eljárással megtartjuk aromaanyagait. A vízbe kerülhet 1-1 kávéskanál só, cukor és vaj, sőt citromlé is, ami segít megőrizni friss színét.
Közismert felhasználása a hollandi mártással kínált spárga.
2 db friss tanyasi tojás sárgája
2 evőkanál száraz fehér bor
1 evőkanál citromlé
5 dkg vaj
csipetnyi só, fehér bors
Nem kell tőle megijedni, ha odafigyelünk már elsőre is sikerként éljük meg a készítést. Fém keverőtálban keverjük össze a tojás sárgáit a fehérborral. Készítsünk vízfürdőt, egy lábasban forraljunk vizet, majd helyezzük felé a fémtálat, s folyamatosan keverjük a mártásalapot. Eközben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk az alakuló mártáshoz, s keverjük tovább. Ízesítsük citromlével, fehér borssal és sóval. Selymes állagú, homogén mártást kapunk, amit a megfőtt, tányérra helyezett spárgára öntve tálalunk. Tökéletesen passzol hozzá egy pohár jó minőségű fehér bor.
Használjuk ki az elkövetkezendő heteket, június közepéig friss, hazai terméket vásárolhatunk.
(fotó: persimmonandpeach.blogspot.hu, thepriceiswight.co.uk)