Gyerekeseknek: diós golyócskák
Gyorsan elkészül a nyers golyócska, mely tele van energiával, ideális tízóraira vagy uzsonnára, az elkészítésbe a kisebbeket is be lehet vonni. 20 dkg darált diót 3 evőkanál mézzel és 1 evőkanál almalével és pici fahéjjal ízesítünk. A beáztatott, apróra vágott mazsolát hozzákeverjük a masszához. Nedves kézzel pici golyókat formázunk és kókuszreszelékben megforgatjuk. Ha készítés közben nem fogy el, akkor hűtőbe tesszük, hogy kicsit megdermedjen.
Természetszeretőknek: csíra
Ahogy a természetben megjelennek a rügyek, akkor van itt az ideje, hogy mi is csírákat fogyasszunk, melyek a tavaszi fáradság ellen is igen hatásosak. A csírák magas tápértékű, teljes egészében emészthető élelmiszerek, amelyek azonnali energiát biztosítanak a szervezet számára. Magas a vitamintartalmuk, jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk, és ezáltal fontos, értékes – és nem utolsó sorban finom – tápanyagforrást jelentenek. Tipp: könnyen és gyorsan csíráztatható a mungóbab, melynek kiemelkedően magas a fehérjetartalma, jelentős a vas- és C-vitamin tartalma.
Édesszájúaknak: müzli házilag
Két étkezés között ajánlott, gyümölcstartalma miatt inkább a délelőtti órákban. Tartalmas, laktatóbb snack, melyből hiányoznak a tartósítószerek és színezőanyagok, így garantáltan egészséges. Ha tehetjük, készítsük bio alapanyagokból. Gabonapehelyhet, aszalt gyümölcsöket (mazsola, barack, szilva) és olajos magokat egyenlő arányban összekeverünk (például 15-15-15 dkg) kevés vízzel együtt beáztatjuk, majd kevés teljes kiőrlésű liszttel összegyúrjuk, kivajazott tepsibe öntjük kb. 2 cm vastagon, és jól bele belenyomkodjuk, hogy a levegő kijöjjön belőle. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 percet kell sütni, illetve, amíg megpirul egy kicsit a teteje. Ha még édesebbre szeretnénk, a tésztába lehet tenni egy kis rizsszirupot vagy mézet is. Friss gyümölccsel: almával, banánnal is fel lehet dobni.
Egyszerűség kedvelőinek: répa
Nem kell mást tenni, mint a répát megpucolni és felszeletelni. Napközben kis dobozban magunkkal is vihetjük a munkahelyünkre, igazán kellemes uzsonna. A sárgarépa magas fehérje- és ásványi anyag tartalma előnyös a bőr, a haj, a körmök számára. A benne lévő karotenoid egy igen erős antioxidáns: az emberi szervezetben megakadályozza, hogy a különféle stresszhelyzetek roncsolják a szöveteket és még aranyló barnává is teszi a bőrt. Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat. Legnagyobb értékét a magas béta-karotin tartalma jelenti, de más karotinokban is bővelkedik. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látás és a nyálkahártyák szempontjából.
Nyitottaknak: kendermag
A pirított kendermag általában bio- vagy reformboltokban beszerezhető. Ezzel más teendőnk nincs is, mint szorgosan eszegetni. A mára feledésbe merült ősi táplálékkal beállíthatjuk ideális testsúlyunkat, segítségével megőrizhetjük egészségünket. Sportolás után segít az izmok regenerálásában. Támogatja fogyókúránk sikerét azáltal, hogy kitakarítja a felesleges zsírt a szervezetünkből, erősíti az immunrendszert, fokozza az agyműködést, növelve ezzel szellemi teljesítőképességünket. Kitűnőforrása az esszenciális zsírsavaknak (Omega-3, Omega-6 és GLA). Csökkenti a koleszterin szintet (LDL). Hatásosan csökkenti a vérnyomást és helyreállítja a vérkeringést. Javítja a szervek működését, a test immunrendszerét. Emeli az energia- és az anyagcsere szintet. Enyhíti a menstruációs görcsöket. Enyhíti az izületi gyulladással járó tüneteket. Rostja segíti a megfelelő bélműködést, késlelteti szervezetünk öregedését.
Forrás: peterkropko.com