A sonka a gondos főzési előkészületek után, letakarva a hűtőben várja további sorsát. Főzési praktikákat itt osztottunk meg. Ma már csak a cipóval van dolgunk.
Hozzávalók (kb. 1,5 kg-os sonkához):
2,5 dkg élesztő
40 dkg finomliszt
kb. 2,5 dl sonka főzőlé
1 teáskanál cukor
A különleges kenyér íz kialakítását már a készülődésnél elkezdjük, 2,5 dkg élesztő felfuttatásához az eltett, ezúttal kissé megmelegített sonka főzőlevéből használunk kb. egy pohárnyit (1,5 dl). Adunk hozzá 1 teáskanál cukrot is.
Helyezzük keverőtálba az átszitált búzalisztet, öntsük hozzá a kovászt valamint a sonkalé tetején gyűlt zsírból egy evőkanálnyit. A robotgép dagasztókanalával kezdjük el a munkát, egészítsük ki főzőlével, amennyit felvesz (kb. 1 dl), majd a konyhapulton, lisztezett felületen kézzel dagasszuk még. Fedjük le konyharuhával, hagyjuk kelni kenyértésztánkat. A sózást elhagyhatjuk, a főzőlé kellemesen ízesít.
Kb. 30-40 percnyi kelesztés után lisztezett felületen kicsi gyúrjuk át a tésztát és nyújtsuk akkorára, hogy a közepén kényelmesen elférjen a tormával bekent sonka (ha csülök, előtte csontozzuk ki). Borítsuk be a tésztával minden oldalról, hajtsuk a sonkára a széleket, alakítsuk ki a cipóformát. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és pihentessük még letakarva 15 percet, majd kenjük meg tetejét olvasztott vajjal és mehet a sütőbe. Közepes magasságon 170°C-on kb. 60 perc alatt megsül.
Hagyjuk kihűlni és már szeletelhető is.
Jó étvágyat kívánunk a húsvéti cipóban sült sonkához!
(fotó: thedomesticatedfeminist.com)