Gyermekkoromban a tojáslikőr volt a különlegesnek számító ünnepi ital. No nem számomra, hanem a ma már szépkorú ötyéknek, a rokonság akkoriban még frissebb női tagjainak. Az egykori klasszikus családi recept generációról generációra száll, az 5-ös szám bűvkörében.
Örömmel osztom meg:
Hozzávalók (kb.1 l krémlikőrhöz):
5 db friss tojás sárgája
5 dl kb. 10%-os alkohol (konyak, rum, whisky, vodka)
2,5 dl cukrozatlan sűrített tej (vagy tejszín)
15 dkg porcukor
½-½ kávéskanál őrölt szegfűszeg és szerecsendió
A sok vidéki rokonnak köszönhetően nálunk, a pestieknél mindig volt friss igazi tanyasi tojás, ami alapja a tökéletes italnak. Már én is vidéki vagyok, ám tojást nem baromfiudvaromból szerzek, hanem a piacról, a biztos helyről.
Hasonlóképpen fontos, hogy minden további hozzávaló se szerénykedjen a minőségben, ócska alkoholnak itt helye nincs. Válasszuk szét a sárgáját és fehérjét, utóbbiból készítsünk habcsókot. Nem kifejezetten húsvéti édesség, de kizártnak tartom, hogy ne fogyna el. A sárgáját keverjük géppel 2-3 percig alacsonyabb, majd 5-6 percig magas fokozaton habosra a porcukorral, majd a szegfűszeggel és szerecsendióval. A krémes állaghoz folyamatos, alacsony fokozatú keverés mellett adjuk hozzá a sűrített tejet, majd az alkoholt. Keverőtállal együtt, lefedve helyezzük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap kanalazzuk le a habot és öntsük üvegbe, majd továbbra is hűtőben tároljuk a vendégek érkezéséig. (kb. 4 hétig tartható el)
(fotó: recipewise.co.uk)