Ez a recept kiállta a próbát miután többszöri próbálkozás során finomodott. Némi elhajlás még belefér a tésztába valók tekintetében, kerülhet bele 5 dkg tört csokoládé vagy kókuszreszelék, kicsit gazdagíthatjuk még több aszalvánnyal, ám tökéletes az alaprecept is. Ünnepivé krémmel tettük, azonban önmagában, esetleg vaníliafagylalt mellé tálalva is mennyei.
Hozzávalók:
15 dkg dió és pisztácia
3 tojás
1 csomag sütőpor
30 dkg reszelt sárgarépa
25 dkg finomliszt (lehet sima és rétes liszt keverve)
1 dl napraforgóolaj
20 dkg barna cukor
5 dkg aszalt gyümölcs
1 vanília rúd kikapart belseje
1-1 narancs és citrom reszelt héja
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál só
Krémhez:
50 dkg mascarpone
25 dkg porcukor
1 cirom reszelt héja
½ citrom leve
Díszítéshez:
20 dkg marcipánmassza
ételfesték (narancs, zöld)
Reszeljük le a sárgarépát. Pirítsuk meg serpenyőben a magokat és vágjuk vágódeszkán késsel néhány mozdulattal durvára. Kapcsoljuk be a sütőt. Keverjük habosra a tojásokat a cukorral, vaníliával először lassú, majd magasabb fokozaton. Adjuk hozzá az olajat és keverjük tovább, majd a liszt (amit előzetesen összekevertünk a sütőporral, fahéjjal, sóval) és a reszelt citrushéj következik és készítsünk sima tésztát. Adjunk hozzá a pirított, durvára aprított dió és pisztácia keverékből 10 dkg-ot és a felaprított aszalványokat, valamint a lényeget, a lecsöpögtetett reszelt répát. Fakanállal egyenletes állagúvá forgassuk össze, majd kivajazott tortaformába önthetjük. Az előmelegített sütőben 180°C fokon kb. 30 perc alatt süssük készre, tűpróba ajánlott.
Amíg hűl a torta készítsük el a krémet. Keverjük össze alaposan a mascarpone-t a hozzávalókkal, jól kenhető állagúra. Vágjuk félbe a tortát, a krém majdnem felével kenjük meg, majd a tetejét visszahelyezve a maradékkal fedjük be az egész tortát. Oldalát díszítsük a maradék dióval, pisztáciával, tetejére helyezhetjük az ételfestékkel színezett, marcipánból készített kicsi répákat.
Remek kísérője a húsvéti ebédnek, kiváló délutáni kávézás mellé.
Jó étvágyat kívánunk!
(fotó: sheknows.com)