Jump to content

A betű, mint dekorációs elem

2014. 04. 11. 11:42

A költészet napján, tisztelegve nagy költőink előtt, kik helyettünk formálják gondolatainkat, érzéseinket betűkből szavakká, majd versszakokká, magunk is az írásképre fókuszálunk. Körbejárjuk az egyre jobban elterjedő, szöveget tartalmazó dekorálási trendet.

Kezdetben csak egy bögrén viseljük el a feliratot, nézegetjük, mert városnevekkel, elcsépelt gondolatokkal díszített souvenir a nyaralásról vagy legjobb barátunktól kaptuk „boldog szülinapot” felirattal. Megtaláljuk lakástextílián, szőnyegen, függönyön, párnahuzaton. Már itt eldől, milyen kapcsolat alakul ki köztünk és a dekorálásként feltűnt írásjelek között.

Gyorsan kivitelezhető megoldás a számunkra kiemelten fontos betűk, szavak, idézetek, gondolatok képkeretbe illesztett majd a polcra helyezett vagy falra függesztett dekorálási formája. A szobarészletet kiemelhetjük a keretek megtervezett elhelyezésével.

A van is meg nincs is megoldás a csupán néhány betű használata. Bárhova helyezhetjük, oda, ahol azonnal belebotlunk falra, polcra, ajtóra. Gyakori a nevek kirakása, különösen kedvelt gyerekszobában. Vásárolhatjuk készen, vehetünk natúr alapot a kreatívhobbi üzletekben, amit tovább díszíthetünk. Ha igazán egyediben gondolkodunk, magunk is elkészíthetjük. A legegyszerűbb rétegelt lemezből dekopírfűrésszel kivágni. Legyünk bátrak, a betűt felrajzolhatjuk magunk, ha pedig szükséges nyomtassuk ki a számtalan betűtípus egyikét, amely alapján rajzoljuk fel (pl. indigó segítségével) a fára. A fűrészelés után kicsit csiszoljuk meg a széleket, majd kedvünkre festhetjük, koptathatjuk, dekupázstechnikával díszíthetjük.

Készülhet fémből, drótból az áhított szöveg. Utóbbi saját megoldás is lehet.

Bátraké a szerencse, fessük fel a kívánt sorokat a falra, plafonra, bútorra vagy keressünk kinyomtaható megoldást, tapéta panelt.

S a végére kedvencünk, a tapéta marad. Nagyon különlegessé tehető az otthon valamely szeglete, mert a telibe tapétázásról lebeszélnék mindenkit, ahhoz apró mintás, egy adott falfelület azonban kiemelhető vele, s hozzá igazítva a további falszakaszokat, összehangolva a berendezési tárgyakkal, bútorokkal, kiegészítőkkel nem szokványos hangulatot teremthetünk. Természetesen nem összehasonlítható a virágmintás vagy csíkos tapétaválasztékkal a kínálat, de lehetőség bőven akad, sok tervező fantáziáját mozgatta meg a betű, szó, folyékony írás.

A magyar nyelv szépsége ellenére tapasztaljuk, hogy a legtöbb felirat az angol nyelv szavaiból kerül otthonainkba. Próbáljunk kitörni az agyonhasznált "love” és „home” bűvköréből. A betű/szó/mondat dekor szép kiegészítés, bármely enteriőrbe illeszthető, de ne essünk túlzásba.

 

(fotó: pinterest.com, keepitbeautifuldesigns.com, nydesignagenda.com, theguardian.com, hudsongoodsblog.com, noaandreea.wordpress.com, aliexpress.com, sved-tapeta.hu)