A húsmentes étel annyira jól sikerült, hogy a nagypénteki vendégségre megismétlem. Sikere köszönhető a pestónak is, amiről nem gondoltam volna, hogy gyermekeim kedvence lesz. A rakott étkek pedig nálunk mindig dobogósak, én szeretem készíteni, mert „háziasszony barát”, tálalhatom abban, amiben sütjük, ők szívesen porciózzák és fogyasztják.
Ez a recept egy a sokféle vegetáriánus lasagne étel közül, nemcsak a húst nélkülözők részére.
Hozzávalók (4 főre):
1 doboz lasagne
1 teáskanál vaj, zsemlemorzsa
20 dkg füstölt sajt reszelve
Pestó:
egy nagy csokor friss bazsalikom
1-1 maréknyi dió és fenyőmag
2 gerezd fokhagyma
1-1 evőkanál citromlé és olivaolaj
só
Ragu:
5 dkg vaj 2 evőkanál olivaoloaj
1 db felaprított vöröshagyma, 3 gerezd zúzott fokhagyma
15 dkg gomba
3 db paradicsom
1 db nagyobb cukkini
1 db padlizsán
1 db sárga kalifornia paprika
300 gr paradicsompüré
oregánó, kakukkfű, só, bors
Serpenyőben fedő alatt puhítsuk meg a hagymát az olvasztott vajon, olivaolajon. Adjuk hozzá a gombát, pároljuk, majd egészítsük ki a többi feldarabolt zöldséggel, és a zúzott fokhagymával, fűszerekkel. (lehetőség szerint használjunk friss zöldfűszereket). Lassú tűzön pároljuk össze a sok zöldséget és keverjük hozzá a paradicsompürét. A zöldségek engednek vizet, így már önmagában látványra is szép színes ragut kapunk.
A pestó készítéshez pirítsuk meg a diót és fenyőmagot. Helyezzük a hozzávalókkal együtt turmixgépbe, lassabb,majd magas fokozaton készítsük el a krémet.
Egy szép tűzálló tál alját vajazzuk és szórjuk meg zsemlemorzsával. Helyezzünk rá egy sor tésztát és kezdődhet a rétegek egymásra helyezése, elsőként a ragu, újabb tésztasor majd a pestó következik. Ismételjük meg ezt háromszor, a tetejére tészta kerüljön. Tegyünk reszelt sajtot a kompozíció zárásaként. Sütés 180 ° C fokon kb. 30 percig fólia alatt, majd további 10 perc a sajt pirulásáig.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
(fotó: wellandawake.com)