Jump to content

Lasagne hús nélkül

2014. 04. 08. 10:08

Elég sokáig szemeztem a lasagne csinos lapocskáival, mire vettem a bátorságot, hogy magam is készítsek. Gondoltam, ezzel kicsit felpezsdítem a mostanában egyhangúvá vált tésztafogyasztási szokásainkat. Nem bántuk meg.

A húsmentes étel annyira jól sikerült, hogy a nagypénteki vendégségre megismétlem. Sikere köszönhető a pestónak is, amiről nem gondoltam volna, hogy gyermekeim kedvence lesz. A rakott étkek pedig nálunk mindig dobogósak, én szeretem készíteni, mert „háziasszony barát”, tálalhatom abban, amiben sütjük, ők szívesen porciózzák és fogyasztják.

Ez a recept egy a sokféle vegetáriánus lasagne étel közül, nemcsak a húst nélkülözők részére.

Hozzávalók (4 főre):

1 doboz lasagne

1 teáskanál vaj, zsemlemorzsa

20 dkg füstölt sajt reszelve

Pestó:

egy nagy csokor friss bazsalikom

1-1 maréknyi dió és fenyőmag

2 gerezd fokhagyma

1-1 evőkanál citromlé és olivaolaj

Ragu:

5 dkg vaj 2 evőkanál olivaoloaj

1 db felaprított vöröshagyma, 3 gerezd zúzott fokhagyma

15 dkg gomba

3 db paradicsom

1 db nagyobb cukkini

1 db padlizsán

1 db sárga kalifornia paprika

300 gr paradicsompüré

oregánó, kakukkfű, só, bors

Serpenyőben fedő alatt puhítsuk meg a hagymát az olvasztott vajon, olivaolajon. Adjuk hozzá a gombát, pároljuk, majd egészítsük ki a többi feldarabolt zöldséggel, és a zúzott fokhagymával, fűszerekkel. (lehetőség szerint használjunk friss zöldfűszereket). Lassú tűzön pároljuk össze a sok zöldséget és keverjük hozzá a paradicsompürét. A zöldségek engednek vizet, így már önmagában látványra is szép színes ragut kapunk.

A pestó készítéshez pirítsuk meg a diót és fenyőmagot. Helyezzük a hozzávalókkal együtt turmixgépbe, lassabb,majd magas fokozaton készítsük el a krémet.

Egy szép tűzálló tál alját vajazzuk és szórjuk meg zsemlemorzsával. Helyezzünk rá egy sor tésztát és kezdődhet a rétegek egymásra helyezése, elsőként a ragu, újabb tésztasor majd a pestó következik. Ismételjük meg ezt háromszor, a tetejére tészta kerüljön. Tegyünk reszelt sajtot a kompozíció zárásaként. Sütés 180 ° C fokon kb. 30 percig fólia alatt, majd további 10 perc a sajt pirulásáig.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

(fotó: wellandawake.com)