Jump to content

Mire jó egy szakkiállítás?

2014. 04. 05. 09:25

Idén 33. alkalommal látogatható a Construma, az építőipar elsőrangú 5 napos szakkiállítása és vására. Míg péntekig a szakmai látogatók előtt állt nyitva a kapu, addig mától a nagyközönséget várja egy helyen öt, az otthonépítésre és fészekrakásra fókuszáló program.

Mondják az elsőt az ellenségnek, a másodikat a barátjának, a harmadikat saját magának építi az ember. Egy vásár és szakkiállítás kiváló lehetőség arra, hogy felkészült szakemberek segítségével megismerjük a hagyományos megoldások mellett az új fejlesztéseket. Magam részéről sosem tekintem családos programnak, szeretek belemerülni az újdonságokba, érdekel a sok változás. Próbálom magamba szívni az előző évben még nem látott koncepciókat. Szeretem megérteni, hogyan működnek a részletek és kapcsolódnak egymáshoz az építés és szépítés folyamatai, miképp tehető korszerűbbé és szebbé egy korábbi belső kialakítás. Konkrét kérdésekkel bombázni a kiállítókat itt kötelező.

Nem vagyok egy katalógus gyűjtő fajta, s másnak sem ajánlom. Az a terület, amely a saját építkezéshez, otthonteremtéshez vagy berendezéshez kifejezetten fontos, igényel további beszélgetéseket, ötleteléseket, ám teljesen felesleges cipelni olyan tájékoztatókat, amelyek témájában nem vagyunk érintettek. A felkészültség a kiállító oldaláról hamar kiderül, bízzuk magunkat rájuk. Érdemes az építésszel, lakberendezővel előre megtervezni mely területen szeretnénk begyűjteni hasznos információkat, meghallgatni a tapasztalatokat. A konszignáció (a felhasználásra kerülő tárgyak listája, mennyiségi paraméterei, speciális adatai) már nem bűvös szó, készítsünk a tervezőnkkel előzetesen, megkönnyíti a kérdezést, összehasonlíthatóvá teszi az ajánlatokat.

Íme a bűvös ötös:

Construma – minden, ami az építkezéssel kapcsolatos megtalálható az érdeklődő számára. Itt aztán ugyan talp nincs, de tető van, és számos egyéb anyag, ötlet, régi bevált és teljesen új fejlesztésű megoldás, amitől talán már az elsőt építjük magunknak.

Reneo – évek óta egyre jobban kerül a figyelem középpontjába, hogyan gazdálkodhatunk az energiával, miképp viszonyulhatunk annak termeléséhez és tárolásához, mely módon válhat gazdaságosabbá egy épület fenntartásához szükséges energia felhasználása. Építkezés előtt állóknak kötelezően ajánlott felmérni a megújuló energia hasznosításának lehetőségeit, az energiahatékony eszközöket és berendezéseket.

Otthondesign – ahol megtaláljuk a csupasz falak felöltöztetésével, a helyiségek berendezésével kapcsolatos ötleteket, figyelhetjük a trendeket. Igyekszik felölelni a kiemelt helyiségek, a konyha, fürdőszoba és nappali témakörét. Megtekinthető számos burkolatminta, bútor és berendezési tárgy, műszaki eszköz, technológiai változás. Kiemelt ajánlásunk a Design sziget meglátogatása, szívünkön viseljük a magyar tehetségek munkáit.

Construma Kert – az otthon falain kívüli terület kivívta magának az odafigyelést, egy kert nemcsak pihenésünket szolgálja, tere a természettel való kapcsolatunk beteljesedésének. Akár díszkertet, netán kis fűszerkertet vagy veteményest szeretnénk, találunk jó tanácsokat.

Ligno Novum – vissza a gyökerekhez, a természetes nemes anyaghoz. A fa nélkülözhetetlen és utánozhatatlan, elbűvöl a különböző fatípusok illata, mintája, jó beszélgetni kétkezi szakemberekkel, akik a legjobb alapanyagot ajánlják az adott felhasználásra, legyen szó az építkezés faigényéről, nyílászárókról vagy a láthatóbb, mindennapos alkalmazásról, burkolatról és bútorokról.

A tavasz érkezése felpezsdíti a vágyat az újra, építkezés előtt állók, közben lévők, átalakítással küzdők jól járnak, ha kivételesen a madárcsicsergős kirándulás helyett a Hungexpo Budapesti Vásárközpontra látogatnak el néhány órára és vesznek részt a 5 in 1 programon.

(fotó: playrific.com)