Jump to content

Papírszemét helyett papírszobor

2014. 04. 02. 10:14

Elképesztő ötlettel állt elő a francia Lucie Thomas és Thibault Zimmermann. A rendkívül kreatív páros az újrahasznosítás megszállott híve. 2 környezettudatos ember, akit a vizuális élmények éltetnek. Magabiztossággal szárnyalnak a grafikai megoldások, illusztrációk, adott esetben térbeli izgalmas és mozgalmas világában.

Hogy is mondjam, hát nem mennek a szomszédba, hogy újat alkossanak vagy elkötelezettségüknek a maguk ötletdús módján adjanak hangot. Itt van például ez a papír újjászületés projekt. Nem ám egyszer, szerintük a papír akár ötszöri életet is köszönhet az újrahasznosításnak, továbbgondolásnak. Egy jól látható és tapintható élménnyel próbálták felhívni a figyelmet szemléletükre. Arra ösztökélték Párizs járókelőit, hogy az Opera sugárúton található megálló oldalán kialakított kirakatba helyezzék az elolvasott újságot, használt fecniket, papírhulladékot. Az összegyűlt alapanyagból tökéletes papírszobrot készítettek, nem mást, mint egy főnix madarat. Ugye meghajlunk a talányos alkotás fizikai megjelenése, valamint mögöttes tartalma, üzenete előtt? 

Szintén a papír nagy szerelmese az izraeli Ruti Ben Dror. Lelkesedése némi gyűjtögetéssel is párosult, szobrai teafilter zacskóból, rágógumi papírból vagy gyufásdobozból készülnek, nem kis türelem mellett. Bizony kell képzelőerő is ahhoz, hogy ez említett alapanyagokba belelássunk egy születendő használati vagy dísztárgyat. Meggyőző erejű, amit készít. Próbálkozhatunk magunk is, kezdjük egyszerűbb formákkal.

Megdöbbentő hatással bírnak Anastassia Ellias tenyérnyi alkotásai. Wc papír guriga alapú papírszobrain szabadon szállt a fantázia. Vajon melyikünknek jutna eszébe a kis hengereket apró alakokkal, tárgyak kicsinyített másával megtölteni. Bár mondják, a legjobb ötletek a mellékhelyiségben születnek :o))). Mindig a kidobásra szánt guriga színével megegyező papírt használ a megtöltésre. Egy kis megvilágítás hátulról, mi meg elképedünk.

Hétköznapibb ötletek alapján kis átalakítással élhet tovább egy régi könyv vagy annak lapjai. Talán sokan felkapják a fejüket erre. Szabad-e egy könyvet szétvagdosni? Döntse el mindenki maga. A jó szem, majd ügyes kéz azonban könnyedén helyezi térbe a könyvlapokat. Nyaklánc a papírból, egyszerű ötlet, nem egyperces DIY, béketűrő alkatúaknak ajánlott, s máris kész az egyedi ékszer.

A csokorba gyűjtött néhány ötlet mutat jó példát arra, hogyan adjunk további esélyt a hulladéknak. Némi kézügyességgel és türelemmel magunk is készíthetünk otthonunkat díszítő tárgyakat. Pénztárca- és környezetkímélő cselekedetünkkel sokkal jobban támogatjuk élővilágunkat, mint gondolnánk. A nagy tavaszi takarítás, megújulás része lehet a kidobásra szánt papírhulladék hajtogatással, ragasztással papírszoborrá alakított megmentése.

(fotó: anthologymag.com, inhabitat.com, anastassia-elias.com, paperphine.com)