Jump to content

Boldog születésnapot Eiffel-torony!

2014. 03. 31. 10:05

Éppen 125 éve fejeződött be a csodálatos Párizs emblematikussá vált jelképének építése. A fém óriás még csak terv volt, s már szembesülnie kellett legalább annyi fanyalgóval, mint rajongóval. Az idő mellé állt, nélküle el sem tudnánk képzelni a szerelem városát.

A szegecsekkel összetartott acéldarabokból álló 324 méter magas torony ihletet adott a bolondos lelkületű és a véresen komoly szándékú tervezőknek egyaránt. Nem pusztán egy jó nagy adag fémről, annak kulcstartó és egyperces akvarell féle megjelenítéséről volt szó. Talán nem ragadnám ki a milliónyi további megjelenési formát, úgymint tányéron és tányéralátéten, bögrén és evőeszközön, a terítőn és a konyharuhán. Találkozunk vele díszpárnahuzaton, ágyneműn, törülközőn és fürdőszobaszőnyegen, szappantartón. Valahol a giccses és a vállalható határán mindezt. A rajongók egy része ennél többre vágyott, s igényüket nem lehetett pusztán ajándéktárgyszinten kielégíteni.

Továbbra is a legegyszerűbb festmény, faldekor, kép, fotó formájában feleleveníteni a romantikus városlátogatás élményét:

Itt az ikonikus körvonalakon kívül felelevenedik a színek francia merészségű párosítása is:

A különleges alak inspirálta az időnként elhajlott fantáziájú lámpakészítőket:

Erről a székről a nemes jelkép ugyan eszembe jut, a kényelem azonban kevésbé:

Kedves megoldás a meséket szerető gyerekek szobájában, mint könyves szekrény:

Kívánunk még sok látogatót az Öreg hölgynek!

 

(fotó: deco.fr, tripadvisor, furnishburnish.com, mathidesign.com, pinterest, houzz)