Jump to content

DIY fűszervaj

2014. 03. 29. 10:03

Van egyszerűbb és finomabb reggeli, mint a vajjal megkent friss kenyér vagy péksütemény? Talán a fűszervajas. Hagyjuk szárnyalni fantáziánkat, készítsünk saját ízesítésű vajat a hétvégi reggelekre.

Alap a jó házivaj. Nem mondom, hogy álljunk neki a köpülésnek, inkább vegyünk a piacon. A jó vaj gazdag tehéntejből készül, nem tartalmaz adalékanyagokat, 70-80 % zsírtartalmú. Ezt ugyan nem fogjuk megmérni, elég, ha megbízunk házi tejesünkben.

A házivajnak önmagában is kellemese az íze, a hozzávalókkal különlegesebbé tehetjük. Só használata nélkül is tökéletes lesz, egészségünket óvjuk egyúttal. A szobahőmérsékletű vajat helyezzük egy keverőtálba és a fűszerekkel fakanál segítségével keverjük össze. Helyezzük csomagolófóliára az ízesített vajat, s a fólia segítségével formázzunk kb. 5 cm átmérőjű hengert. Tegyük a rudat minimum 1 órára a hűtőbe, még jobb ha előző este készítjük, hogy összeérjenek az ízek. Szedjük le a fóliát, szeleteljük fel a vajrudat kb. 1 cm-es szeletekre. Tálaljuk kistányérra, vajtartóra helyezve. Különlegessé tehető sülthús, bolondítsuk meg a még meleg sültet néhány ráhelyezett vajkarikával.

Adagok 20 dkg vajhoz:

Zöldfűszeres: 1-1 evőkanál apróra vágott rozmaring, zsálya és kakukkfű. Kenhetjük pirítósra, kellemessé teszi a sült csirke húst.

Citromos: 1 evőkanál citromfű, 1 teáskanál citromlé, 1 tisztára mosott citrom reszelt héja. Próbáljuk ki friss kaláccsal, tökéletes sült halhoz.

Csípős: 1 teáskanál aprított chili paprika. Csak a vaj legyen csípős, a reggeli hangulata semmiképp. Felpezsdíti az ízlelés érzékszervét egy pillanat alatt, jobb ébresztő, mint a vekker.

Diós: 1 evőkanál durvára tört pirított dió, 1 teáskanál dióolaj. Ez az egyik kedvenc, reszeljünk a diós-vajas kenyér tetejére egy kis zellert vagy almát.

Hagymás: ízlés szerint 1 evőkanálnyi aprított lilahagyma vagy snidling vagy bátrabbaknak 3 gerezd hagymanyomón áttört fokhagyma.

Aszalványos: 1 evőkanál felaprított asztalt gyümölcs, mazsola vagy kandírozott citrus gyümölcs héj. Szárított paradicsommal egyenesen fenséges.

Málnás, szedres: 2 evőkanál villával áttört gyümölcs. Szenzációs íz, a legkedvesebb.

Színezhetjük céklalével, sáfránnyal, tehetünk hozzá petrezselymet, a citromoshoz mentát, lehet benne mustár, színes bors, méz vagy amit csak szeretnénk.

Jó vajazást, vidám reggelit!

(fotó: mobile-cuisine.com)