Jump to content

Wrapmánia

2014. 03. 25. 10:40

A töltött tortillatekercs a jolly joker étel. Amikor hirtelen beállítanak a vendégek, a gyerek látni sem akarja az iskolai tízóraira szánt szalámis szendvicset vagy éppen nincs kedvünk vacsorát főzni, készítsünk ízlés szerint wrapot.

A wrap alapja a palacsinta kinézetű, ám attól teljesen eltérő sült tészta. Vásárolható készen, magunk is süthetünk. Őseink érzékelték, hogy a kukoricából készült tészta nem dagad meg, így cipóvá sem süthető, lepényt formáztak belőle és hagyományosan agyaglapon sütötték.

Tortilla recept, búzalisztből:

50 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

2 evőkanál étolaj

3 dl meleg víz

Keverjük össze a lisztet a sütőporral, sóval, adjuk hozzá az olajat és fokozatosan a vizet. Használjunk dagasztó keverőlapátot a robotgépen. Lisztezett munkalapon még gyúrjuk, majd konyharuhával lefedve kicsit pihentessük. A kissé megemelkedett tésztamennyiséget formázzuk 12 egyenlő darabra és pihentessük még fél órát, majd nyújtsuk lisztezett sodrófával kb. 25 cm átmérőjű kerek lapokká, s egyenként süssük meg zsiradék nélkül palacsintasütőben,még jobb, ha van öntöttvas serpenyőnk. Néhány perc alatt felhólyagosodva átsül.

A töltelék, ízlés szerint:

húsfélék: vékonyra szeletelt natúr sonka, feketerdei sonka, lazacszelet, grillezett csirkehús kockára vágva

sajtok: natúr vagy füstölt, vékonyra szeletelt keménysajtok

zöldségek: paradicsomkarika, felkarikázott színes paprika és uborka, hagyma szeletek, jégsaláta, retek, morzsolt kukorica, olivabogyó, csíra

öntet: ízlés szerint joghurtos sima vagy zöldfűszeres, ezersziget, csípős öntet, lehet egyszerűen majonéz, ketchup, tejszínes sajtkrém, chilis olivaolaj, kapros tejfölös

Tippek:

• kenjünk pestót a lepényre, mielőtt ráhelyezzük a hozzávalókat

• vékony bacon szeleteket sütőben néhány percig tepsibe helyezett sütőpapíron süssünk ropogósra, s legyen a tortilla tölteléke

• maradék húsvéti sonkát és főtt tojást, megmaradt sült húst is használhatjuk töltelékként

• tegyük különlegessé, kerülhet bele avokádó, körte, alma szelet

Készítéskor kenjük meg a lepény belsejét a fent említett öntettel, helyezzük rá ízlés szerint a hozzávalókat, nyakon önthetjük egy másik öntettel, majd a palacsintakészítéshez hasonlóan tekerjük fel, vágjuk ferdén félbe és tálalhatjuk vagy helyezzük az uzsonnás dobozba. Családi, baráti vacsorán helyezzünk mindent az asztalra, amely a sokféle hozzávaló színes kavalkádjával megszépíti az asztalt, készítse mindenki magának kedve szerint. Hangulatos, beszélgetős étkezés kerekedik, háziasszonyként nem igényel sok előkészületet. (készen is vásárolhatjuk a tésztát)

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: theliveinkitchen.com)