Hozzávalók 4 főre:
1 kg jó minőségű tengeri só
4 db tengeri hal (süllő)
friss zöldfűszerek
citrom
2 db tojás (csak a felvert fehérje)
Talán rémisztő a jelentős sómennyiség, ám mielőtt belevágnánk e ősi módszer alkalmazásába, egyet tudnunk kell: nem lesz túlsózott. A sóburok tulajdonképpen kérget képez a hús köré, teret enged a fűszereknek az aromás ízek kialakulásához és nem szárad ki az étel. Őseink agyagtechnikáját alkalmazzuk.
Tisztítsuk és mossuk, majd törölgessük meg a halat. Tegyünk a belsejébe néhány szelet alaposan megtisztított citrom karikát és a fűszereket.
Egy tálban keverjük a felvert tojásfehérjéhez a sót, ha igényli kis vizet adjunk hozzá. Állaga legyen olyan, mintha a tengerparton a gyerekkel homokoznánk és homokvárat építenénk.
Helyezzük a tepsibe a sütőpapírra a sómassza negyedét, helyezzük rá a halakat, majd borítsuk be a maradék sómasszával, kezünkkel eligazítva a hal felületén. Süssük 25-30 percig 200°C-on. Amikor látjuk, hogy megkeményedett a sókéreg, zsemlebarna színű, közeledünk a sütés végéhez. Hagyjuk utána pihenni 5-10 percet. Majd törjük fel a sókérget óvatosan, szedjük le az ételről, helyezzük fehér tálra egymás mellé és díszítsük néhány friss szál zöldfűszerrel, citromkarikával. Kínáljunk hozzá friss salátát.
Könnyű, tavaszi étel, jól passzol a böjti hetekhez. Jó étvágyat kívánunk!
(fotó: andmorefood, thetravelingtable.com)