Jump to content

Angolosan a fürdőszobában

2014. 03. 19. 10:00

Mi jut eszünkbe egy tradicionális angol stílusú fürdőszobáról? Faburkolat a falon, talpas mosdókagyló, lábas kád, tapéta és szőnyeg. Mi jut eszünkbe egy magyar fürdőszobáról? Szerencsére egyre többször ugyanaz.

Az otthon helyiségei közül kettőre, a konyhára és a fürdőszobára kiemelten igaz a mondás: tervezz, csak azután cselekedj! Egy jól átgondolt kialakítás, testreszabott megoldások, a megfelelő berendezés és időtálló stílus itt kifejezetten fontos szempont. Hosszútávra tervezünk, nem szándékozunk évente változtatni. Ez nemcsak szemlélet, rejlik benne praktikum és az angol lakberendezési stílus tökéletesen képviseli az időtlenség elegáns megjelenítését. Érdemes átvenni néhány, eleinte fenntartással kísért megoldást.

Fa, fa és fa

Ne hagyjuk magunkat, ha próbálnának lebeszélni a fa fürdőszobai alkalmazásáról. Tegyük fel, hogy az ember nem locsolja a fürdőszoba padlóját és falát. Tegyük fel, hogy természetes szellőzéssel rendelkezik a helyiség. Miért is kell akkor megriadni a fától? Valóban párásabb a közeg, mint egy nappaliban. Egy jó szakember azonban erre az igényre kifejlesztett felületkezelési rendszereket kínál és alkalmaz. Ugyanakkor megoldja a vízelzárást a fa egyéb felülettel történő találkozásánál is. A fapanel, díszszegélyes lezárással alkalmazott lambéria csodákra képes, a csempéhez nem hasonlítható otthonosságot visz a fürdőbe. Már-már szoba érzést.

Előkelő szaniterek

A mívesebb talpas mosdók, lábaskádak, klasszikus darabok ékszerei az angol fürdőszobának. Elegancia költözik a mellékesnek egyáltalán nem mondható helyiségbe. Csakis fehéret válasszunk. Tradicionális vonalú csapteleppel, zuhanyfejjel, törülközőtartóval, falikarokkal felszerelkezve tökéletes lesz e belső tér.

Ide nekem a tapétát!

Mindenkit lebeszélnék a harsány mintákról, színekről, ami a hidegburkolatot illeti. Ha mindenképp vágyunk effajta megjelenésre, használjunk hát tapétát. Ez aztán végképp eretnekség, gondolhatnánk. Amint kipróbáltuk megváltozik a véleményünk. Ezúttal is a szakemberek hozzáértő segítségére hívnám fel a figyelmet, s akkor nem ér csalódás.

Szőnyeg a fürdőbe 

Na még egy elrettentő ötlet. A faltól-falig szőnyegpadló merész választás, ám egy anyaghasználatában, mintájában jól kiválasztott szőnyeg egyszerű eszköz arra, hogyan tehetjük otthonossá a helyiséget, szobává a fürdőt. Itt most nem a hagyományos értelmezésű fürdőszobaszőnyegre gondolok. Vállaljunk be bátran akár süppedős „normál” szőnyeget.

Szakítsunk a tokától bokáig csempézési hagyománnyal, merjünk fapanelt, lambériát helyezni a fürdőszobába, más falszakaszokat üresen hagyni vagy tapétázni, tradicionális hangulattal megtölteni a helyiséget. Az angolok már csak tudják, értik a módját, adott esetben festmények, füles fotel elhelyezésétől sem riadnak meg.

A végeredmény - mint egy old timer - sosem megy ki a divatból.

(fotó: theenglishpanellingcompany.co.uk, thebathbusiness.co.uk, smarthomeideas.net, domino.com, ectsol.com, pinterest.com, beadboard.com)