Vásároljunk hát mindenfélét belőlük, naponta készíthetünk újabb friss salátát. Kiindulási alap lehet bármely zöld- vagy színes levélsaláta (jégsaláta, rukkola, madársaláta. lollo rosso stb.) adjunk hozzá paradicsomot, uborkát, hagymát, színes paprikadarabokat kedvünkre. Óvatosan keverjük, ne törjön a sok értékes alapanyag.
Öntsünk rá öntetet és már fogyaszthatjuk is.
5 könnyen készíthető öntet:
A citromos: friss, kellemes íz.
1 nagy, szép egészséges héjú citrom reszelt héja és leve
3 evőkanál extra szűz olivaolaj
1 evőkanál mustár
só, bors
A tökmagolajos: markáns íz, nagyon egészséges.
3 evőkanál tökmagolaj
só
3 evőkanál pirított tökmag
Balzsamecetes: üde íz, szép szín.
3 evőkanál extra szűz olivaolaj
1 evőkanál balzsamecet
só, bors
Dióolajos: zellerhez tökéletes. (reszelt zeller + reszelt alma, vagy darabolt zellerszár + darabolt alma)
3 evőkanál dióolaj
1 evőkanál extra szűz olivaolaj
só, kevés porcukor
3 evőkanál pirított durvára tört dió
Hagymás: nézzünk csak körül a piacon, annyiféle hagyma vár. Aprítógéppel daraboljuk. Újhagyma, fehér- vagy lilahagyma, póréhagyma, snidling a leggyakrabban fellelhetők.
3 evőkanál extra szűz olivaolaj
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál aprított hagyma
só, bors
A salátát (a nagyobb levelűeket feldarabolva) mossuk át és salátacentrifugával csöpögtessük le a levelekről a vizet, így könnyebben „tapad” az öntet rájuk. Az öntetek alapanyagait keverőkanállal keverjük alaposan össze, s öntsük a salátára, forgassuk át a zöldségeket salátakanállal. Egyszerű keverési ötlet, öntsünk mindent egy kis dzsemes befőttesüvegbe, lezárva rázzuk össze az alapanyagokat. A pirított magokat a legvégén szórjuk a salátára, kicsit igazgassuk el a zöldségek között.
Jó étvágyat! A friss saláta gyakran szerepeljen asztalunkon! Magában és sült húsok kísérőjeként is kitűnő.
(fotó: fillyourplate.org, maghd.blogspot.com, oil-press-machine.com, timescolonist.com)