Jump to content

Mosó Masa praktikái

2014. 03. 11. 11:36

7 tutibiztos, bevált módszer, mellyel ruháinknak hosszabb életet biztosíthatunk - vagy nem mellesleg egészségünket is óvhatjuk.

Kimossam az új ruháimat, mielőtt először viselném őket?

A bőrgyógyász válasza: mindenképp, így elkerülhetjük különféle bőrbetegségek kialakulását. Főleg a fehérneműk esetében fontos az előmosás. Bár ritka, hogy rühet, vagy atkát kapjunk el valakitől, aki korábban felpróbálta a kérdéses darabot, nem érdemes kockáztatni.

Hogy érhetem el, hogy a fekete ruháim sokáig megőrizzék a színüket?

Ne mossuk őket túl sűrűn. Ha rendszerint irodában, vagy lakásban hordjuk őket, elég, ha csak négy-öt alkalmanként mossuk ki. Az apróbb szennyeződéseket próbáljuk meg nedves törlőkendővel eltávolítani. Mosáskor ügyeljünk rá, hogy a ruhaneműt kifordítva tegyük a gépbe, és válasszunk alacsonyabb hőfokú, kímélő programot. A ruha anyagára is érdemes odafigyelni: a gyapjú és a nejlon sokkal színtartósabb, mint a lenvászon, vagy pamut.

Hogyan tüntethetem el a pecsétet a ruháról?

Először is el kell döntenünk, hogy a szennyeződés olaj-, vagy víz alapú. A legtöbb ital, mint a bor, vagy az üdítő víz-bázisú, melyeket a ruha ugyan felszív, ám kis gyűrű-formájú paca marad utánuk. Ezzel szemben az olaj-bázisú foltok, mint a salátaöntetek, vagy a parfüm, sokkal egyenletesebben oszlanak el a ruhán. A vizes foltokat feltétlenül igyekezzünk egy-két napon belül kimosni, ha tovább halogatjuk a dolgot, félő, hogy a maszat besárgul. Ha nem vennénk idejében észre, még akkor sincs minden veszve, ez esetben színvédő Clorox-szal próbálkozhatunk. Az olajos folt már nehezebb eset, legjobb, ha szakemberre bízzuk a holmi kitisztítását. Itt is megszívlelendő jótanács: minél hamarabb, annál jobb!

Hogyan tarthatom a sport-ruházatomat illatosan?

Edzés után rögtön öblítsük át a ruhát, majd nejlonzacskóba téve rakjuk a táskánkba. Otthon pedig azonnal mossuk ki a legmagasabb hőfokon, amit csak a holmi elbír. Érdemes természetes alapanyagú sportruházatot vásárolni, a szintetikus anyagok könnyebben magukba szívják a kellemetlen szagokat.

Hogyan moshatom a paplanomat?

Bár a legtöbb paplan mosógépben mosható, az otthoni gépben könnyen összetömörödik a tartalma, ezért érdemes inkább szakemberrel kitisztíttatnunk őket. Ha mégis az otthoni mosás mellett döntenénk, tegyünk a paplan mellé néhány teniszlabdát, hogy elkerülhetjük az anyag becsomósodását.

Mit tegyek a fürdőruhákkal, hogy ne legyenek klórászagúak?

Úszás, fürdőzés után azonnal öblítsük át az anyagot, otthon pedig mossuk ki kézzel kifejezetten fehérneműkre ajánlott mosószerrel.

Hogyan bánjak a kényes anyagokkal?

Használjunk kímélő mosószert, vagy természetes alapúakat. Ez utóbbi minden anyagfajtára alkalmas, hiszen nem tartalmaz kemikáliákat. Foltok esetében háziparktikaként bevethetünk 3%-os hidrogénperoxidot is. Csak öntsünk fél bögrényit egy teljes mosógépnyi ruhára, és úgy fognak ragyogni, mint új korukban!

(Forrás: Real Simple)

(Kép: hgtv)