Jump to content

Gatyába ráztuk a régi ajtót

2014. 03. 11. 10:09

Mit kezdhetünk egy régi ajtóval? Ne dobjuk ki, adjunk neki esélyt új életre. Bohém lelkületű DIY kreatívoknak ajánlott ötletek.

Lakásfelújítás, átalakítás során a nyakunkon marad, lomtalanítás alkalmával pillanatok alatt birtokolhatjuk, bolhapiacon, online vásártéren megkaparinthatjuk a kiindulási alapot. Egy sokak szemében ócskaságnak tűnő ajtót. Mi azonban kincsként tekintünk rá, belelátjuk az új funkciót.

Az első lépés egy alapos tisztítás. Az ajtó állapotát figyelembe véve következhet a további munkálat. Amennyiben megfelel a kopottsága, némi tisztogatás elegendő. Ám egyéb esetben érdemes megválni a nem kívánt felülettől csiszológép vagy hőlégfúvó használatával. Portalanítás során igyekezzünk minél jobban eltávolítani az apró szemcséket, használhatunk egyszerűen egy jó nagy ecsetet, amivel lesöpörjük a csiszolás nyomait, vagy nekiveselkedhetünk porszívóval. Majd egy enyhén nedves ruhával is tisztogathatunk. Ezt követően a megmenteni szánt darab előéletére alapozva használhatunk gomba/rovarölő felületkezelést, majd száradás után következhet a további munka. Itt el kell döntenünk, hogy mi a cél.

Kicsit kopottas hatást elérhetünk antikolással. Vigyük fel az alapozót, rákerülhet – akár pusztán a sarkok, élek mentén – egy sötétebb árnyalat, amire záró rétegként teljes felületre vihetjük a fedőfestéket. Javasoljuk vizesbázisú matt/selyemfényű festék alkalmazását. Praktikus, mert gyorsan szárad s nem úszik festékszagban a munkálat környezete sem. Minden esetben érdemes a típustól függően 3-6 órát várni a száradással, s az alapos munka igényel a felvitt rétegek előtt egy kis visszacsiszolást is. A legvégén pedig a koptatásra szánt kiemelt szakaszokon finomszemcséjű csiszolópapírral tehetjük láthatóvá az alatta elhelyezkedő sötétebb réteget, s kész is vagyunk.

Egy egyszerű ágy mögé helyezve az így felturbózott ajtót hangulatos ágyvéget alakíthatunk ki.

Ötvözhetjük a kopottas felület kialakítást egy kis táblafestékkel. Készítsünk faliújságot, memotáblát. A táblafesték szintén igényel némi előkezelést, csiszolást, nagyon könnyen lehet vele dolgozni, szépen elterül a kívánt felületen. Az ajtó hátára a súly miatt erős felfüggesztő pánt felcsavarozását ajánljuk.


Készülhet sajátos fotófal, berakásos ajtó az ideális alap, kis felújítást követően egységes méretű fényképekkel díszíthetjük. A berakást helyettesíthetjük tükörrel, a szobához illő hangulatos tapétával, s tehetjük a fal díszévé.


Nagyon mókás az asztallapként új életre kelt ajtó. Az általunk kívánt festés mellett egy kis barkácsolást igényel az újjáalakítás. Bútorüzletben, barkács áruházban, asztalosműhelyben kapható asztalláb, amit felcsavarozhatunk vagy helyezhetjük bakra az „asztallapot”. Teraszon, kertben pedig egy egyszerű felfüggesztést alkalmazhatunk.



Készülhet belőle polc, használjuk ki a szoba sarkát, vágjuk félbe az ajtót, készítsünk sarokpolcot, vagy támasszuk polcok segítségével a falhoz, s alkossunk érdekes könyvespolcot.


S a szenvedélyes ajtógyűjtőknek egy paraván ötlet.

 

(fotó: shopruche.com, apartmenttherapy.com, followpics.net, remodelaholic.com, indulgy.com, pinterest.com, followpics.net)