Az egyik történet szerint a Hollywoodi éterem-tulajdonos Robert Howard Cobb dobott össze ilyet először a 30-as évek derekán, amikor is késő este hazaérve egyszerűen összedarabolt mindenfélét amit a hűtőszekrényben talált, majd pirított rá egy kis szalonnát és leöntötte az egészet egyfajta francia-dresszinggel. A másik verzió szerint Robert chef volt az aki 1929-ben feltette elsőként étterme étlapjára. Bármelyik is az igazi történet, ennek tudta nélkül is simán túléljük, ezért lássuk inkább magát a receptet!
Cobb saláta
Hozzávalók:
1 fej római saláta
3-4 kemény vagy félkeményre főtt tojás
30 dkg csirkemellfilé kockákra vágva
15 dkg bacon – apró kockák formájában vagy csíkokra vágva
1-2 szem paradicsom
15 dkg sajt – ez lehet kéksajt vagy végülis bármilyen reszelt sajt
avokádó
póréhagyma
só, bors
Az öntethez:
1-1,5 evőkanál dijoni mustár
1-1,5 dl olivaolaj
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál Worcestershire szósz
1 evőkanál citromlé
1 gerezd fokhagyma
só, bors
Megpirítjuk a szalonnát, félrehúzzuk és a maradék zsiradékban megsütjük a kockára vágott csirkemellet. Amíg sül a csirke, feltesszük a tojásokat is főni és közben felaprítjuk kockákra a salátát.
Az öntet hozzávalóit összekeverjük és a 2/3-ával átforgatjuk jól salátánkat. Majd a főtt hámozott tojást hasábokra szeljük és mehet az egész tetejére, sorban mellé a pirított csirkemellek, a bacon, a póréhagyma, a paradicsom-darabkák és az avokádó-kockák, szépen egymás mellé. Megszórjuk reszelt sajttal, és a végén rálocsoljuk a maradék öntetet is.
Félóra alatt elkészül, és akárhogy is esszük tele magunkat vele, nincs több néhány száz kalóriánál az egész - viszont cserébe tele van fehérjével és vitaminnal.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
(Fotó: chow.com)