Mint a neve is mutatja, a Mississippi iszaptorta Amerikából származik. A kakaós alapra sütött lisztmentes csokoládés krém valóban olyan sűrű és fekete, mint a folyó iszapja lehet. Rajongói mégsem csak a homoksüti-kedvelő gyerekek közül fognak kikerülni. Az egyáltalán nem gejl sütemény maga a tömény csokoládés menyország!Elkészítése nem nehéz, kezdő szakácsok is bátran megpróbálkozhatnak vele!
Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: kb. 40 perc
Hűtési idő: legalább 3 óra
Hozzávalók:
250 gramm kakaós keksz
1 bögre olvasztott vaj
250 gramm félédes csokoládé, darabokra törve
1 bögre barna nádcukor
fél bögre holland kakaópor
4 nagy tojás
csipet só
1 bögre tejszín
vanília-aroma
5 evőkanál porcukor
Lépések:
1.- Daráljuk le a kakaós kekszet, majd a morzsát keverjük alaposan össze az olvasztott vaj felével. Egy köralakú kapcsos tortaformát kenjünk ki vajjal, és az aljára tegyünk sütőpapírt. Nyomkodjuk bele a formába a kekszmorzsát úgy, hogy nem csak a lap aljára, de a forma peremére is felhúzzuk a tésztát 2-3 ujjnyi magasságban. Ha ezzel kész vagyunk, tegyük be a hűtőbe 10 percre.
2.- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
3.- Olvasszuk meg a csokoládét. Ezt kétféle képpen tehetjük meg: vagy vízgőz fölé állítunk egy tálat, és abba tesszük a csokoládédarabkákat, vagy a tejszínnel együtt a mikróhullámú sütőbe tesszük kb. Kétszer két percre, a szünetben alaposan átkeverve a masszát.
4.- A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
5.- A tojások sárgáját alaposan kikeverjük a nádcukorral. Ehhez adjuk fokozatosan hozzá az olvasztott vaj másik felét, a kakaóport, az olvasztott csokoládét, a tejszínt, a vanília-aromát. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
6.- A masszát ráöntjük a kakaóskeksz alapra, és betoljuk a forró sütőbe. 35-40 percig sütjük, amíg meg nem szilárdul a csokoládés massza. Tűpróbával ellenőrizhetjük.
Miután kiszedtük a tortát a sütőből, hagyjuk, hogy kihűljön, majd a hűtőszekrénybe tesszük legalább három órára, de akár egy egész éjszakára is.
Tálalás előtt a tejszínhabot felverjük a porcukorral, és óvatosan a kész torta tetejére kenjük. De kínálhatjuk tejszínhab helyett vanília-fagylalttal is.
Díszíthetjük bogyós gyümölccsel, vagy durvára vágott dióval.
(Kép:justapinch)