Ez a remek, jótékony hatású élelmiszer úgy készül, hogy először vegyszermentesen hidegen kisajtolják a szőlőmagból az olaját, majd a zsírtalanított szőlőmagot lisztté őrlik. A zsírtalanítás miatt magasabb beltartalmi értékű lisztet kapunk és mindemellett jótékony hatással van az emésztésünkre is.
A szőlőmag-liszt többféleképpen felhasználható az étkezéseink során.
- Keverjük teába vagy egyéb folyadékba - naponta 1 teáskanálnyi fogyasztása ajánlott.
- Süthetünk vele kenyeret - ilyenkor a sütés során a receptben megadott lisztnek 5-6 %-a helyettesíthető szőlőmag-liszttel.
- Készítsünk vele süteményt - itt már kicsit bátrabbak lehetünk az arányokkal.
Következzen hát egy kiváló paleolit csokis-keksz recept:
30 dkg mandulaliszt
3 dkg szőlőmagliszt
fél teáskanál tengeri só
fél teáskanál szódabikarbóna
3-4 kanál szőlőmagolaj
1 teáskanál vanília kivonat
méz vagy agave szirup ízlés szerint (kb 3-4 evőkanál)
egy kis tábla étcsokoládé, darabokra törve
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd a folyékony hozzávalókat egy másik, kisebb tálban szintén ugyanígy. Ezután összekeverjük a két tál tartalmát. Kis kerek, lapos pogácsaszerű sütiket formálunk belőle egy papírral bélelt tepsiben, megnyomkodjuk, kilapítjuk mindegyik tetejét, hogy laposak legyenek, mint a száraz sütemények általában.
170 fokon 8-10 percig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk és már kész is!
Kb 20 darab lesz belőle.
Jó étvágyat kívánunk!
Fotó: elenaspantry.com