Jump to content

A fantasztikus szőlőmagliszt

2014. 03. 02. 15:17

Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, ránctalanít, csökkenti az allergiás tüneteket és kiválóan illeszkedik a paleolit étrendbe. A szőlőmaglisztről szinte hétről hétre derül újabb jótékony egészségmegőrző hatás. Amíg a különböző kedvező felfedezéseket kutatják és bizonyítgatják az orvosok, addig is kiválóan főzhetünk vele, megmutatjuk hogyan!

Ez a remek, jótékony hatású élelmiszer úgy készül, hogy először vegyszermentesen hidegen kisajtolják a szőlőmagból az olaját, majd a zsírtalanított szőlőmagot lisztté őrlik. A zsírtalanítás miatt magasabb beltartalmi értékű lisztet kapunk és mindemellett jótékony hatással van az emésztésünkre is.

A szőlőmag-liszt többféleképpen felhasználható az étkezéseink során.

- Keverjük teába vagy egyéb folyadékba - naponta 1 teáskanálnyi fogyasztása ajánlott.

- Süthetünk vele kenyeret - ilyenkor a sütés során a receptben megadott lisztnek 5-6 %-a helyettesíthető szőlőmag-liszttel.

- Készítsünk vele süteményt - itt már kicsit bátrabbak lehetünk az arányokkal.

 

Következzen hát egy kiváló paleolit csokis-keksz recept: 

30 dkg mandulaliszt

3 dkg szőlőmagliszt

fél teáskanál tengeri só

fél teáskanál szódabikarbóna

3-4 kanál szőlőmagolaj

1 teáskanál vanília kivonat

méz vagy agave szirup ízlés szerint (kb 3-4 evőkanál)

egy kis tábla étcsokoládé, darabokra törve

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd a folyékony hozzávalókat egy másik, kisebb tálban szintén ugyanígy. Ezután összekeverjük a két tál tartalmát. Kis kerek, lapos pogácsaszerű sütiket formálunk belőle egy papírral bélelt tepsiben, megnyomkodjuk, kilapítjuk mindegyik tetejét, hogy laposak legyenek, mint a száraz sütemények általában.

170 fokon 8-10 percig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk és már kész is!

Kb 20 darab lesz belőle.

 

Jó étvágyat kívánunk!

 

Fotó: elenaspantry.com