Jump to content

Fejedelmi reggelik hétvégére

2014. 02. 28. 11:11

Végre mindjárt itt a hétvége, amikor nem kell korán kelnünk és jó esetben addig lustálkodhatunk otthon, amíg csak kedvünk tartja! Érdemes ezt rögtön megünnepelni egy kiadós reggelivel, betartva az aranyszabályt: ’reggelizz, mint egy király!’

Croque monsieur

Az elegáns francia melegszendvics.

Elkőkészítése: 10 perc

Sütés: 10 perc

Hozzávalók:

• 100 gramm vaj

• 1 evőkanál liszt

• 200 ml tej

• egy evőkanál dijoni mustár

• 1 tojássárgája

• csipet szerecsendió, bors és só

• 12 szelet kenyér

• 6 szelet jó minőségű sonka

• 150 gramm reszelt kemény sajt (eredetileg gruyére, de bátran használahtunk más, minőségi sajtot)

Lépések:

1.- Először a szószt készítjük el. Megolvasztjuk a vaj negyedét egy lábosban, rászórjuk a lisztet és csomómentesen elkeverjük. Pár percig pirítjuk.

2.- Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, a mustárt,a fűszereket. Mikor egy kissé besűrűsödött, levesszük a tűzről és belekeverjük a tojássárgáját.

3.- A kenyérszeleteket megkenjük a mustáros krémmel, reszelt sajtot, sonkát fektetünk rájuk, majd szendvics-szerűen összeborítjuk.

4.- A megmaradt vaj felhasználásával serpenyőben mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk. Közben a sajt is szépen megolvad a belsejükben.

Ebből a mennyiségből hat szendvics készül, három-négy ember számára pompás reggeli lakoma, de vacsorának sem utolsó egy pohár sör társaságában...

Croque úrnak természetesen házastársa is akad Croque madame személyében.

Ehhez a recepthez nem kell mást tennünk, mint hogy a már elkészült croque monsieur-ök tetejére egy-egy tükörtojást helyezünk.

Bon appétit!

(Kép: recipeaday.com)

Blini

Az orosz palacsinta régóta személyes kedvencem, rajongásom tárgya, és nem csak azért, mert jól csúszik mellé a pohár pezsgő vasárnap reggel...

Előkészítés: 10 perc, plusz legalább fél óra pihentetés

Sütés: 15 perc

Hozzávalók:

• 1 csomag száraz élesztő

• 350 gramm liszt, átszitálva

• 285 ml langyos tej

• 80 gramm olvasztott vaj

• 2 tojás különválasztva, a fehérje felverve

• csipet só

Lépések:

1.- Először keverjük el a száraz hozzávalókat, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet, a vajat, a tojássárgáját. Végül óvatosan forgassuk bele a fehérjét. Tegyük félre pihenni egy fél órára legalább. Nem fog látványosan megkelni, de apró buborékok keletkeznek majd a tésztánkban.

2.- Forrósítsunk fel egy palacsintasütőt, majd kenjük ki olajjal. A serpenyőbe kisebb merőkanállal adagoljuk a tésztát. Mindkét oldalát süssük 2-3 percig, amíg aranyszínűre nem pirul. A tésztának nem kell nagyon szétfolynia, kb 1 cm vastag, 10 cm átmérőjű palacsintákat kapunk a végén.

A kész palacsinták tetejére tegyünk tejfölt, lilahagymát, kaviárt, vagy füstölt lazacot.

Most már nincs is más dolgunk, mint hátradőlve élvezni a hétvége békéjét!

(Kép: foodgawker.com)