Croque monsieur
Az elegáns francia melegszendvics.
Elkőkészítése: 10 perc
Sütés: 10 perc
Hozzávalók:
• 100 gramm vaj
• 1 evőkanál liszt
• 200 ml tej
• egy evőkanál dijoni mustár
• 1 tojássárgája
• csipet szerecsendió, bors és só
• 12 szelet kenyér
• 6 szelet jó minőségű sonka
• 150 gramm reszelt kemény sajt (eredetileg gruyére, de bátran használahtunk más, minőségi sajtot)
Lépések:
1.- Először a szószt készítjük el. Megolvasztjuk a vaj negyedét egy lábosban, rászórjuk a lisztet és csomómentesen elkeverjük. Pár percig pirítjuk.
2.- Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, a mustárt,a fűszereket. Mikor egy kissé besűrűsödött, levesszük a tűzről és belekeverjük a tojássárgáját.
3.- A kenyérszeleteket megkenjük a mustáros krémmel, reszelt sajtot, sonkát fektetünk rájuk, majd szendvics-szerűen összeborítjuk.
4.- A megmaradt vaj felhasználásával serpenyőben mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk. Közben a sajt is szépen megolvad a belsejükben.
Ebből a mennyiségből hat szendvics készül, három-négy ember számára pompás reggeli lakoma, de vacsorának sem utolsó egy pohár sör társaságában...
Croque úrnak természetesen házastársa is akad Croque madame személyében.
Ehhez a recepthez nem kell mást tennünk, mint hogy a már elkészült croque monsieur-ök tetejére egy-egy tükörtojást helyezünk.
Bon appétit!
(Kép: recipeaday.com)
Blini
Az orosz palacsinta régóta személyes kedvencem, rajongásom tárgya, és nem csak azért, mert jól csúszik mellé a pohár pezsgő vasárnap reggel...
Előkészítés: 10 perc, plusz legalább fél óra pihentetés
Sütés: 15 perc
Hozzávalók:
• 1 csomag száraz élesztő
• 350 gramm liszt, átszitálva
• 285 ml langyos tej
• 80 gramm olvasztott vaj
• 2 tojás különválasztva, a fehérje felverve
• csipet só
Lépések:
1.- Először keverjük el a száraz hozzávalókat, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet, a vajat, a tojássárgáját. Végül óvatosan forgassuk bele a fehérjét. Tegyük félre pihenni egy fél órára legalább. Nem fog látványosan megkelni, de apró buborékok keletkeznek majd a tésztánkban.
2.- Forrósítsunk fel egy palacsintasütőt, majd kenjük ki olajjal. A serpenyőbe kisebb merőkanállal adagoljuk a tésztát. Mindkét oldalát süssük 2-3 percig, amíg aranyszínűre nem pirul. A tésztának nem kell nagyon szétfolynia, kb 1 cm vastag, 10 cm átmérőjű palacsintákat kapunk a végén.
A kész palacsinták tetejére tegyünk tejfölt, lilahagymát, kaviárt, vagy füstölt lazacot.
Most már nincs is más dolgunk, mint hátradőlve élvezni a hétvége békéjét!
(Kép: foodgawker.com)