A hideg egyre erőteljesebben kopogtat az ajtónkon, épp ezért itt az ideje, hogy a teák mellett előkerüljenek a tartalmasabb és lélekmelengetőbb forró italok is. Egyik kedvencünk a forralt almabor, ami a hagyományos fahéj és szegfűszeg mellett számtalan módon elkészíthető. Most az alaprecept mellett egy teás és egy fűszeres változatot is mutatunk.
A hagyományos forralt almabor
Hozzávalók:
- 1 liter almabor
- 2 rúd fahéj
- 1 teáskanál egész szegfűszeg
- 1 teáskanál egész szegfűbors
- 1 teáskanál kardamom
Tegyünk minden hozzávalót egy lábasba, forraljuk fel és vegyük alacsony hőfokra a lángot. Hagyjuk 15 percig összeérni az ízeket, mielőtt levesszük a tűzről és tálaljuk.
Mindenki ízlése szerint fűszerezheti, lehet kísérletezni, próbálkozni más ízekkel, fűszerekkel, mint például csillagánizs, frissen reszelt szerecsendió, vagy koriandermag.
Earl grey + citrom
Hozzávalók:
- 1 liter almabor
- 2 earl grey filteres tea vagy 2 teáskanál earl grey teakeverék
- 3-4 szelet citrom
Az alambort és a citromszeleteket tegyük egy lábasba és közepes hőfokon forraljuk fel. Ekkor lógassuk bele a teafiltert, vagy adjunk hozzá teakeveréket, amit 3-5 perc után vegyünk ki. Már fogyaszthatjuk is.
Más teával is ki lehet próbálni, például az earl gray helyett gyümölcsteával, a még intenzívebb alma ízért almateával. De bevállalósaknál szóba jöhet a fűszeres chai vagy a narancs tea is, ekkor a citromszeleteket érdemes lecserélni narancsra.
Rozmaring + gyömbér
Hozzávalók:
- 1 liter almabor
- kis darabka gyömbér szeletelve (kb. 2-3 cm)
- 2-3 ág rozmaring
Tegyünk minden hozzávalót egy lábasba és közepes hőfokon forraljuk fel. Vegyük alacsony hőfokra a lángot, és így hagyjuk 15 percig az ízeket összeérni, mielőtt levesszük a tűzről és tálaljuk.
A rozmaring karakteres, pikáns íze ellensúlyozza az almabor édes ízét. Először érdemes kevesebb rozmaringgal próbálkozni.
Forrás: www.brit.co