Jump to content

3 forralt almabor recept

2013. 12. 11. 12:00

A forralt bor a karácsonyi vásárok és a hideg napok elengedhetetlen és egyik legfinomabb melegítő itala. Az almabor hazánkban is egyre szélesebb körben kezd elterjedni, így érdemes kipróbálni ennek forralt változatát is.

A hideg egyre erőteljesebben kopogtat az ajtónkon, épp ezért itt az ideje, hogy a teák mellett előkerüljenek a tartalmasabb és lélekmelengetőbb forró italok is. Egyik kedvencünk a forralt almabor, ami a hagyományos fahéj és szegfűszeg mellett számtalan módon elkészíthető. Most az alaprecept mellett egy teás és egy fűszeres változatot is mutatunk.

A hagyományos forralt almabor

Hozzávalók:

  • 1 liter almabor
  • 2 rúd fahéj
  • 1 teáskanál egész szegfűszeg
  • 1 teáskanál egész szegfűbors
  • 1 teáskanál kardamom

Tegyünk minden hozzávalót egy lábasba, forraljuk fel és vegyük alacsony hőfokra a lángot. Hagyjuk 15 percig összeérni az ízeket, mielőtt levesszük a tűzről és tálaljuk.

Mindenki ízlése szerint fűszerezheti, lehet kísérletezni, próbálkozni más ízekkel, fűszerekkel, mint például csillagánizs, frissen reszelt szerecsendió, vagy koriandermag.

 

Earl grey + citrom

Hozzávalók:

  • 1 liter almabor
  • 2 earl grey filteres tea vagy 2 teáskanál earl grey teakeverék
  • 3-4 szelet citrom

Az alambort és a citromszeleteket tegyük egy lábasba és közepes hőfokon forraljuk fel. Ekkor lógassuk bele a teafiltert, vagy adjunk hozzá teakeveréket, amit 3-5 perc után vegyünk ki. Már fogyaszthatjuk is.

Más teával is ki lehet próbálni, például az earl gray helyett gyümölcsteával, a még intenzívebb alma ízért almateával. De bevállalósaknál szóba jöhet a fűszeres chai vagy a narancs tea is, ekkor a citromszeleteket érdemes lecserélni narancsra.

 

Rozmaring + gyömbér

Hozzávalók:

  • 1 liter almabor
  • kis darabka gyömbér szeletelve (kb. 2-3 cm)
  • 2-3 ág rozmaring

Tegyünk minden hozzávalót egy lábasba és közepes hőfokon forraljuk fel. Vegyük alacsony hőfokra a lángot, és így hagyjuk 15 percig az ízeket összeérni, mielőtt levesszük a tűzről és tálaljuk.

A rozmaring karakteres, pikáns íze ellensúlyozza az almabor édes ízét. Először érdemes kevesebb rozmaringgal próbálkozni.

Forrás: www.brit.co