Jump to content

5 madáretető újrahasznosított anyagokból

2013. 11. 14. 15:45

Íme néhány aranyos és érdekes ötlet, hogyan lehet a már kidobni való vagy nem használt tárgyakból madáretetőt készíteni. Lassan elkél a segítség eleség ügyben az itthon maradt madárkáknak, amit most saját kezűleg, gyerekekkel együtt is elkészíthettek madáretető formájában.

Hamarosan itt a tél a fagyokkal meg a hóval, amikor a madarak egyre nehezebben találnak maguknak ennivalót. Szerencsére mindig akad egy-két segítő kéz, amihez most néhány egyszerű és praktikus ötletet mutatunk.

Csészényi gondoskodás

Készletből egy-egy árván maradt csésze hasznos szolgálatot tehet az éhes madaraknak, ha kitesszük őket madáreleséggel megtöltve. Többféleképp is alakíthatók madáretetővé, lehet ragasztani csészealjhoz, esetleg csavarozhatunk egy tányért fedélnek, és már tálalható is a svédasztalos lakoma.

 

Tápláló tökök és narancsok

A narancshéjat leginkább illata miatt dobjuk később a szemétbe, amúgy nincs különösebb funkciója. Ha óvatosan hámozzátok meg, és a fél héja egyben marad, akkor készítsetek belőle madarak finom csemegéje tartót. Madzaggal fellógatható, benne az eleséggel, vagy keverjünk össze egy csésze mogyoróvajat egy csésze zabpehellyel, egy marék napraforgómaggal és egyéb magvakkal, ezzel töltsük meg a narancshéjat. A tök is kiválóan alkalmas erre a célra. Ha még van kedvetek tököt faragni, akkor ne habozzatok, a madarak biztosan hálásan fogják csipegetni a benne talált magvakat. Lopótökökből pedig igazán színes etetőket lehet készíteni.

 

Tejes dobozokból színes etetők

Kiürült tejes dobozok egyszerűen átalakíthatók madáretetővé. A gyerekek is szívesen besegítenek majd az elkészítésbe, csak előtte alaposan mossuk meg és szárítsuk ki. Lehet festeni, ragasztani mindenki képzeletére bízva, kivágni ajtókat, ablakokat, majd megtölteni elemózsiával a madarak számára. Arra ügyeljünk, hogy lehetőleg félig fedett helyre tegyük, mert az eső és a hó nem tesz jót a doboznak.

 

Üres palackok és üvegek

Még a kiürült pet palackok és boros üvegek is alkalmasak arra, hogy a madarak szolgálatába álljanak. Töltsük meg magvakkal, vágjunk a műanyag palackon pár nyílást, elő egy-két fakanállal, majd akasszuk ki. Fejjel lefelé egy fadarabhoz is rögzíthetünk magvakkal teli üveget, ami alá egy kis tálkát tegyünk, amibe kiszóródhat az eleség. Ugyanez működik fordítva is, amikor az üveg alját vágjuk ki és a tetejénél lógatjuk fel.

 

Konzerves dobozok

Nagyobb konzerves doboz vagy kiürült kávés, kakaós doboz sem feltétlen a szemétbe való. Színes madáretetőként is felhasználható, miután alaposan kimostuk, majd kifestettük.

Képek forrása: pinterest.com