A hidegebb idő beköszöntével jöhetnek a meleg és tartalmasabb sütemények. Most az ősz egyik méltán tápláló kincsét vettük elő, amiből nemcsak finom levest lehet készíteni, hanem igazán csábító édességet is.
Hozzávalók:
Kuglófhoz:
- 2 tojás
- 1 csésze sütőtök püré
- 1 csésze kristálycukor
- ½ csésze olaj
- ¼ csésze tejföl (görög joghurt is lehet)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- ¼ teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál sütőtök pite fűszer
- ¼ teáskanál szegfűbors
- ¼ teáskanál szegfűszeg
- 1½ csésze liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 1 csésze csokoládé chips
Csokoládé ganache:
- 200 g étcsokoládé (lehet fele-fele arányban tej- és étcsokoládé)
- 2 dl tejszín
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kuglóf formát kenjük ki vajjal és liszttel. Egy nagy tálban robotgéppel keverjük habosra a tojásokat a cukorral, majd jöhet bele az olaj, a sütőtök püré, tejföl és a vanília kivonat. A liszthez keverjük hozzá a fűszereket, sót, szódabikarbónát, és a kézi mixerrel dolgozzuk simára a tojásos keverékhez. A csokoládé darabokat kanállal forgassuk a tésztába és öntsük a formába. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 40 percig. Hagyjuk kihűlni a sütit 15 percig, mielőtt kifordítanánk a formából.
Közben készítsük el a ganache-t. Ehhez egy lábasban forráspontig melegítsük a tejszínt, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a darabokra tört csokoládét. Addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. Lehet fokozni az ízeket 1-2 evőkanál rummal, kávélikőrrel, csokilikőrrel vagy vaníliával.
A kuglóf legfeljebb 5 napig áll el légmentesen záródó dobozban szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben.
Forrás: averiecooks.com