Jump to content

Sütőtök kuglóf csokoládés ganache-al

2013. 10. 21. 12:30

Íme egy torta, amely tele van az ősz ízeivel és illataival. A sütőtök püré, a fűszerek és a kétféle csokoládé emlékeztetnek bennünket arra, hogy bár rövidebbek a nappalok, még sincs szemernyi okunk a szomorkodásra.

A hidegebb idő beköszöntével jöhetnek a meleg és tartalmasabb sütemények. Most az ősz egyik méltán tápláló kincsét vettük elő, amiből nemcsak finom levest lehet készíteni, hanem igazán csábító édességet is.

Hozzávalók:

Kuglófhoz:

  • 2 tojás
  • 1 csésze sütőtök püré
  • 1 csésze kristálycukor
  • ½ csésze olaj
  • ¼ csésze tejföl (görög joghurt is lehet)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • ¼ teáskanál fahéj
  • ¼ teáskanál sütőtök pite fűszer
  • ¼ teáskanál szegfűbors
  • ¼ teáskanál szegfűszeg
  • 1½ csésze liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 csésze csokoládé chips

Csokoládé ganache:

  • 200 g étcsokoládé (lehet fele-fele arányban tej- és étcsokoládé)
  • 2 dl tejszín

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kuglóf formát kenjük ki vajjal és liszttel. Egy nagy tálban robotgéppel keverjük habosra a tojásokat a cukorral, majd jöhet bele az olaj, a sütőtök püré, tejföl és a vanília kivonat. A liszthez keverjük hozzá a fűszereket, sót, szódabikarbónát, és a kézi mixerrel dolgozzuk simára a tojásos keverékhez. A csokoládé darabokat kanállal forgassuk a tésztába és öntsük a formába. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 40 percig. Hagyjuk kihűlni a sütit 15 percig, mielőtt kifordítanánk a formából.

Közben készítsük el a ganache-t. Ehhez egy lábasban forráspontig melegítsük a tejszínt, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a darabokra tört csokoládét. Addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. Lehet fokozni az ízeket 1-2 evőkanál rummal, kávélikőrrel, csokilikőrrel vagy vaníliával.

A kuglóf legfeljebb 5 napig áll el légmentesen záródó dobozban szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben.

Forrás: averiecooks.com