Jump to content

A mézédes füge titka

2013. 09. 24. 14:00

Hamarabb kezdtük enni, mint a gabonát, említést tesz róla a Korán, s az egyik leggazdagabb természetes kalcium-, vas- és rostforrás. Ha igazán egészséges, emésztést könnyítő csemegére fáj a fogad, már meg is találtad!

Története

A füge az egyik első olyan növény, amelyet az emberiség tudatosan kezdett termeszteni. A mai Palesztina területén, Jerikó közelében i. e. 9 400 körüli leleteket találtak. Ez azt jelenti, hogy a fügét egy évezreddel korábban „szelídítettük meg”, mint a gabonaféléket. A Római Birodalomban is közkedvelt csemegének számított: az i. e. II. században a polihisztor Cato a mezőgazdaságról szóló kézikönyvében említést tett a gyümölcsről, amely emberi fogyasztás mellett libatömésre is alkalmas volt. Úgy tartották, hogy a fügével hizlalt állatok mája különösen finom. A XVI. században már a világ minden táján elterjedt, Afganisztántól Londonon át egészen Portugáliáig és az Egyesült Államokig.

Miért jó?

A leggazdagabb növényi kalcium- és rostforrások egyike. Aszalt változata dúskál vasban, mangánban, magnéziumban, káliumban és K-vitaminban is. Emellett pantoténsav, niacin, riboflavin és tiamin ugyancsak található benne, tehát valóságos B-vitamin bomba. Rengeteg antioxidánst rejt, és emésztést könnyítő hatásáról ismert. Polifenoljai és flavonoidjai, a galluszsav, a klorogénsav, a sziringasav, a katekin és a rutin képesek az immunrendszer támogatására, illetve védik a sejteket a károsító külső-belső hatásokkal szemben.

Napi 40 gramm aszalt füge már néhány hét alatt is lényegesen növeli a jótékony antioxidánsok arányát a vérben. A népi gyógyászatban a rossz lehelet megelőzésére, a nemi szervek vérbőségének fokozására, pattanások ellen, a vércukorszint stabilizálására és a csontok erősítésére alkalmazzák, de a vízben áztatott szemek mézzel keverve akár a torokfájás okozta kínt is csillapítják.

Vásárlása

A friss, érett gyümölcs héja sötétlila. Általában darabra vásárolhatod meg a piacon vagy a boltban. Arra érdemes figyelned, hogy egyenletes árnyalatú legyen, s ne tarkítsák a külsejét fehér pöttyök – ezek ugyanis penész nyomait jelentik! Minél puhább, annál édesebb, de ne hagyd túlérni, mert ha már nagyon lágy, pillanatok alatt megromlik. Erről barnulás árulkodik. Az aszalt változatra ugyancsak a penész veszélye leselkedik, így a csomagoláson keresztül érdemes szemügyre venni a szemeket.

Tárolása

Mivel puha, sérülékeny gyümölcsről van szó, sajnos nem szállítható és tárolható könnyen. Egy napig bírja szobahőmérsékleten, kettőig pedig a hűtőben. Aszalt formában pedig a csomagoláson szerepel a szavatossági idő, de felbontás után célszerű minél hamarabb elfogyasztani.

Felhasználása

A friss, érett füge vékony, lila héját kézzel vagy késsel fejtheted le, így férsz hozzá a fehér külsejű, élénkpiros belsejű, magvas részhez – ami teljes egészében ehető. (Amennyiben a gyümölcs megbízható forrásból származik, esetleg saját termesztésű, a héját is megeheted. A bolti áruét azért javasolják eltávolítani, mert fogékony a permetszerekre.) Magában is mennyei csemege, de főzhetsz belőle lekvárt, keverheted joghurthoz, süthetsz vele tortát vagy gyümölcskenyeret, valamint húsokat is ízesíthetsz vele. A csirke-, a kacsa- és a pulykamellhez illik a legjobban az íze. Mustárral keverve pikáns szószt varázsolhatsz belőle az asztalra. Tökéletesen kiegészíti az alma, a mogyoró, a parmezán és a kecskesajt aromája.

Ha minden eddiginél ízletesebb krumplipürére vágysz, fél kiló burgonyát kockázz apróra, önts rá 2 dl tejet, adj hozzá egy kisebb darabolt csilipaprikát és néhány csipet sót, majd főzd kis lángon, amíg a burgonya meg nem puhul. Leszűrés után törd össze, keverj bele fél teáskanál fehérborsot, továbbá a szintén feldarabolt 4-5 szem aszalt fügét. A szűrés után maradt tejet egy kis forralással sűrítve és két evőkanál olívaolajjal fűszerezve hozzákeverheted a püréhez, ami a natúr hússzeletek legjobb körete.

Érdekességek

  • A Koránban is említik a fügét. Mohamed próféta szavai szerint ez a gyümölcs segít a köszvény megelőzésében.
  • A görög mitológiában Apollón vízért küld egy hollót, aki egy fügefa láttán kísértésbe esik, és megvárja a gyümölcsök érését ahelyett, hogy gyorsan teljesítené az istenség kérését.
  • A „fügét mutatni” obszcén kézmozdulatot jelent az angol nyelvben, a kifejezés magyar használata kevésbé elterjedt.