Jump to content

Itt a szívbarát szőlő szezonja!

2013. 09. 10. 06:00

Ha olyan csemegére vágysz, ami egyszerre ropogós, lágy és édes, az ősz kedvez neked! A szőlővel ugyanis nemcsak az ízlelőbimbóidat kényeztetheted, hanem a benne lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak és más hasznos vegyületeknek köszönhetően a szívedet és az idegrendszeredet is.

Története

A szőlő tudatos termesztése körülbelül 8 000 évvel ezelőtt kezdődött a Közel-Keleten. Az emberiség hamar felismerte az erjesztő mikroorganizmusok jelentőségét, így a legrégebbi otthoni bortermelésre utaló leletek is csaknem ugyanilyen hosszú múltra tekintenek vissza. Az első üzletszerű borászat a jelenlegi feltételezések szerint Örményországban működött, i. e. 4 000 táján.

A mai több száz szőlőfajta mindegyike egyetlen kék őstől származik – a fehérek is. Az édes-savanykás gyümölcsből egy tőkén 15-300 fürt terem, és típustól függően pompázhat a vörös, a kék, a sárga és a zöld bármilyen árnyalatában. A fajták tápanyagtartalma közel hasonló, bár minél édesebb az aromájuk, annál több cukor rejlik bennük. Léteznek kifejezetten borászati céllal termesztett, önmagában fogyasztandó és mag nélküli változatok is.

Miért jó?

A szőlő roppant értékes gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Valóságos B1-, B2- és K-vitamin bomba, illetve nagy mennyiségű folsav, biotin, kálium, foszfor, kalcium, cink, magnézium rejlik benne, némi vas társaságában. A szőlő tápanyag-koktélja kiemelkedően jó hatással van az idegekre, valamint a szívre és az érrendszerre.

Tíz dekában öt-hat gramm élelmi rost található, amivel hozzájárul a jó emésztéshez, a megfelelő bélműködéshez. A tudósok gyulladáscsökkentő és szellemi teljesítményt fokozó hatást is tulajdonítanak neki. Előbbi savasságának, utóbbi pedig a gyorsan felszívódó szénhidrátoknak köszönhető.

A borról

A táplálkozástanban „francia paradoxon” néven ismert jelenség, hogy a gallok az átlagnál jóval több vörösbort fogyasztanak, ami az alkohol miatt több anyagcserével kapcsolatos és keringési betegséghez kellene, hogy vezessen. Ezzel szemben viszont alacsonyabb náluk az ilyen jellegű problémák aránya. A kedvező tendencia annak tudható be, hogy az italban magas a polifenolok – például a rezveratrol – aránya, mely javítja az érfalak állapotát, s csökkenti a vérnyomást. Az egészségügyi ajánlások szerint azonban a fogyasztható maximális mennyiség ezzel együtt is napi egy pohár a nők, kettő pedig a férfiak számára.

Vásárlása

A nyár vége és az őszi hónapok jelentik a szőlőszezont, amikor rengeteg fajta közül válogathatsz a boltban és a piacon. Az egészséges fürtökön hasonló méretű és színű, egységes árnyalatú, fényes és kemény szemek vannak. Ha néhány szem szikkadt, de ezt leszámítva szép a gyümölcs, nem kell aggódnod: valószínűleg madárka csípett le belőle, ami nem gond.

Arra viszont érdemes figyelned, hogy semmiképpen se legyenek vegyszernyomok a termésen. Mivel a szőlő igen érzékeny bizonyos növénybetegségekre, ezért többszöri permetezést igényelhet. Fogyasztás előtt mindig alaposan mosd meg, s amelyiken fehér foltokban odaragadt anyagot látsz, inkább ne is vedd meg!

Tárolása

Magas víztartalma révén hamar romlásnak indul, a szemek veszítenek a rugalmasságukból. Lefedve, muslicamentes helyen egy napig tárolhatod, a hűtőbe rakással pedig nyerhetsz plusz fél-egy napot. Fagyasztásra sajnos nem alkalmas, bár vannak, akik szeretik a jeges szemeket szopogatni – sőt, akár jégkocka helyett használni.

Felhasználása

Amellett, hogy magában is kitűnő csemege, befőttet, salátát, szörpöt, süteményt, krémlevest és hústölteléket is készíthetsz belőle. Ha igazán egészséges desszertet szeretnél az asztalra varázsolni, fél kiló zsírszegény túrót keverj össze a kedvenc édesítőszereddel, némi növényi habalappal, egy kis vaníliás cukorral, egy csomag zselatinfixszel és ízlés szerinti mennyiségű szőlővel, majd néhány órát hagyd állni. Szőlő formában tálalva még látványosabb!

A levelét elő- és főételekhez töltik meg az ínyencek, magjából pedig alternatív gyógyászati célokra különböző készítményeket, illetve olajat készítenek.

Érdekességek

  • A szőlőtőke akár 15 méter magasra is megnőhet.
  • Rákmegelőző és fertőtlenítő hatást is tulajdonítanak neki.
  • Egy üveg bor gyártásához körülbelül 1,2 kg szőlőre van szükség.
  • Minél sötétebb, annál több antioxidáns található benne.
  • Világszerte több mint 72 millió tonnát termesztenek belőle évente.