Levendula
Hozzávalók:
- 1 citrom leve
- 250 g cukor
- 3 evőkanál szárított levendula
- 1,2 l ásványvíz
A cukrot tegyük egy lábasba, öntsünk rá 2,5 dl vizet és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a levendulát és a citrom levét. Hagyjuk kihűlni. Szűrjük le a szirupot egy kancsóba és öntsünk hozzá ízlés szerint vizet. Ha nem használjuk fel az összes szirupot azonnal, hűtőben 2 hétig tárolhatjuk.
Görögdinnye és eper
Hozzávalók:
- 250 g eper
- ½ görögdinnye (1,3 kg)
- 2 lime leve
- 2-3 evőkanál cukor
- 2,5 dl ásványvíz
- jég
Az epret vágjuk félbe, a dinnyét kockázzuk fel és magozzuk ki (ekkorra kb. 650 g marad). Pürésítsük a gyümölcsöket a lime levével és a cukorral együtt. Öntsük kancsóba, tegyünk bele jeget, vizet és már tálalhatjuk is.
Gyömbér és ananász
Hozzávalók:
- 10 g gyömbér
- 250 ml ananászlé
- ½ citrom leve
- 1 evőkanál barna cukor
- szerecsendió
- jég
- esetleg ananász szeletek a díszítéshez
Hámozzuk meg a gyömbért és reszeljük le. Az ananászlét, a fél citrom levét, cukor és a gyömbért keverjük össze, reszeljünk rá kevés szerecsendiót. Ízlés szerint öntsünk hozzá vizet és adjunk hozzá jeget. A poharakat díszíthetjük nyársra húzott ananász szeletekkel.