Jump to content

Változatos reggelek - 6 tápláló és egészséges harapnivaló

2013. 07. 09. 10:30

Az egészséges táplálkozásból nem hiányozhat egy tápláló reggeli. Rövid idő alatt is igen változatosan és egészségesen lehet elkészíteni a napindító falatokat, amihez mutatunk most 6 egyszerű és finom receptet.

Meleg zabkása málnával

Ha valami melegre vágynál reggelire, akkor néhány perc alatt összedobhatod ezt a zabkását. A krémes zabkását pedig málnával, vajjal és vaníliás cukorral igazán ízletessé varázsolhatjuk.

Hozzávalók:

  • 2,5 dl víz
  • 1 dl tej
  • 1 csipet só
  • 2 csipet őrölt fahéj
  • 40 g zabpehely
  • 150 g fagyasztott málna
  • 1 teáskanál nádcukor
  • 1 teáskanál Bourbon vaníliás cukor
  • 1 evőkanál vaj

Tegyük lábasba a vizet, a tejet, a sót és az őrölt fahéjat, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá a zabpelyhet, és főzzük 2-3 percig. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a málnát, a kétféle cukrot és a vajat, hagyjuk állni lefedve körülbelül 3 perc, majd tálaljuk.

 

Sajtos szendvics avokádóval

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, csökkenti a koleszterinszintet, jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.

Hozzávalók:

  • 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • 1½ evőkanál mustár
  • 3 evőkanál krémsajt
  • 2 szál újhagyma
  • 1 evőkanál kapor
  • 1 teáskanál citromlé
  • ½ avokádó
  • 2 körte
  • sajt

A kenyér szeleteket kenjük meg a mustárral és újhagymával kikevert krémsajttal. Jöhetnek rá az avokádó és körte szeletek, locsoljunk rá kis citromlevet, majd a sajtszeletek következnek, végül szórjunk a tetejére némi kaprot.

Epres pirítós

Ez a gyümölcsös reggeli gyors és friss változata a klasszikus eper lekvárnak.

Hozzávalók:

  • 350 g eper
  • 1 teáskanál citromlé
  • 50 g agave szirup
  • 6 szelet kenyér vagy ciabatta
  • olívaolaj

Az epret vágjuk apróra, keverjük hozzá a citromlevet és az agave szirupot, hagyjuk állni rövid ideig. Addig készítsük el a pirítós szeleteket. Locsoljuk meg az olívaolajjal a még meleg pirítósokat és kanalazzuk rá a gyümölcsös keveréket. Azonnal tálaljuk.

 

Omlett lazaccal

Egy bőséges reggelihez az omlett tökéletes választás.

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál repceolaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál víz
  • frissen őrölt bors
  • 1 szelet barna kenyér
  • 2 evőkanál túró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 30 g füstölt lazac
  • maréknyi kerti zsázsa

Serpenyőben melegítsük meg a repceolajat. A tojást keverjük ki a vízzel, sóval és borssal, öntsük a meleg olajra. Süssük meg az omlett mindkét oldalát, félbe hajtva tegyük a kenyérre. Tálaljuk a tejföllel elkevert túróval, füstölt lazac csíkokkal és szórjuk meg kerti zsázsával.

Zabkása gyümölcsökkel

Egy jó napindító ez a finom, gyümölcsökkel színesített zabkása. Amellett, hogy gazdag szénhidrátokban, telis-tele vitaminokkal, könnyen emészthető.

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 40 g zabpehely
  • 1 evőkanál mazsola
  • 1 csipet só
  • ½ alma
  • 100 g friss bogyós gyümölcs (vagy fagyasztott)
  • 1 evőkanál juharszirup

Melegítsük meg a tejet egy lábasban, tegyük bele a zabpelyhet, mazsolát és a sót, majd forraljuk fel. Főzzük alacsony lángon 10-15 percig, közben időnként kevergessük meg. Az almát vagy lereszeljük, vagy darabokra vágjuk, a bogyós gyümölcsökkel és a juharsziruppal együtt keverjük a kész zabkásába.

 

Málna és narancs smoothie

Joghurt alapú turmix reggelire málnával és naranccsal. Ezt a kombinációt is érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

  • 2½ dl frissen facsart narancslé
  • 200 g málna (fagyasztott)
  • 500 g joghurt
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1½ evőkanál cukor

Tegyük a turmixba a narancslét, a málnát a joghurtot és a kétféle cukrot, majd keverjük össze. Tálaljuk poharakba töltve.