Meleg zabkása málnával
Ha valami melegre vágynál reggelire, akkor néhány perc alatt összedobhatod ezt a zabkását. A krémes zabkását pedig málnával, vajjal és vaníliás cukorral igazán ízletessé varázsolhatjuk.
Hozzávalók:
- 2,5 dl víz
- 1 dl tej
- 1 csipet só
- 2 csipet őrölt fahéj
- 40 g zabpehely
- 150 g fagyasztott málna
- 1 teáskanál nádcukor
- 1 teáskanál Bourbon vaníliás cukor
- 1 evőkanál vaj
Tegyük lábasba a vizet, a tejet, a sót és az őrölt fahéjat, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá a zabpelyhet, és főzzük 2-3 percig. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a málnát, a kétféle cukrot és a vajat, hagyjuk állni lefedve körülbelül 3 perc, majd tálaljuk.
Sajtos szendvics avokádóval
Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, csökkenti a koleszterinszintet, jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.
Hozzávalók:
- 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér
- 1½ evőkanál mustár
- 3 evőkanál krémsajt
- 2 szál újhagyma
- 1 evőkanál kapor
- 1 teáskanál citromlé
- ½ avokádó
- 2 körte
- sajt
A kenyér szeleteket kenjük meg a mustárral és újhagymával kikevert krémsajttal. Jöhetnek rá az avokádó és körte szeletek, locsoljunk rá kis citromlevet, majd a sajtszeletek következnek, végül szórjunk a tetejére némi kaprot.
Epres pirítós
Ez a gyümölcsös reggeli gyors és friss változata a klasszikus eper lekvárnak.
Hozzávalók:
- 350 g eper
- 1 teáskanál citromlé
- 50 g agave szirup
- 6 szelet kenyér vagy ciabatta
- olívaolaj
Az epret vágjuk apróra, keverjük hozzá a citromlevet és az agave szirupot, hagyjuk állni rövid ideig. Addig készítsük el a pirítós szeleteket. Locsoljuk meg az olívaolajjal a még meleg pirítósokat és kanalazzuk rá a gyümölcsös keveréket. Azonnal tálaljuk.
Omlett lazaccal
Egy bőséges reggelihez az omlett tökéletes választás.
Hozzávalók:
- 1 teáskanál repceolaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál víz
- só
- frissen őrölt bors
- 1 szelet barna kenyér
- 2 evőkanál túró
- 1 evőkanál tejföl
- 30 g füstölt lazac
- maréknyi kerti zsázsa
Serpenyőben melegítsük meg a repceolajat. A tojást keverjük ki a vízzel, sóval és borssal, öntsük a meleg olajra. Süssük meg az omlett mindkét oldalát, félbe hajtva tegyük a kenyérre. Tálaljuk a tejföllel elkevert túróval, füstölt lazac csíkokkal és szórjuk meg kerti zsázsával.
Zabkása gyümölcsökkel
Egy jó napindító ez a finom, gyümölcsökkel színesített zabkása. Amellett, hogy gazdag szénhidrátokban, telis-tele vitaminokkal, könnyen emészthető.
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 40 g zabpehely
- 1 evőkanál mazsola
- 1 csipet só
- ½ alma
- 100 g friss bogyós gyümölcs (vagy fagyasztott)
- 1 evőkanál juharszirup
Melegítsük meg a tejet egy lábasban, tegyük bele a zabpelyhet, mazsolát és a sót, majd forraljuk fel. Főzzük alacsony lángon 10-15 percig, közben időnként kevergessük meg. Az almát vagy lereszeljük, vagy darabokra vágjuk, a bogyós gyümölcsökkel és a juharsziruppal együtt keverjük a kész zabkásába.
Málna és narancs smoothie
Joghurt alapú turmix reggelire málnával és naranccsal. Ezt a kombinációt is érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
- 2½ dl frissen facsart narancslé
- 200 g málna (fagyasztott)
- 500 g joghurt
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 1½ evőkanál cukor
Tegyük a turmixba a narancslét, a málnát a joghurtot és a kétféle cukrot, majd keverjük össze. Tálaljuk poharakba töltve.