Tejszínes epertorta
Hozzávalók:
- 100 g étcsokoládé
- 3 tojás
- 250 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 100 g liszt
- 15 g kakaópor
- 2 teáskanál sütőpor
- 500 g eper
- ½ citrom leve
- 250 g túró
- 7 lap zselatin
- 5 dl tejszín
A csokoládét olvasszuk meg vízgőz fölött, majd hagyjuk kissé kihűlni. Válasszuk szét a tojásokat. Tojásfehérjét 4 evőkanál hideg vízzel verjünk keményre, közben szórjuk bele 100 g cukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót. Egymás után keverjük hozzá a tojások sárgáját, a csokoládét. Óvatosan forgassuk hozzá a lisztes, kakaóporos, sütőporos keveréket. Egy 26 centi átmérőkű kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, öntsük bele a tésztát, és tegyük 175 fokos előmelegített sütőbe, süssük 25-30 percig. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Közben mossuk meg az epret. A tésztát vízszintesen vágjuk félbe. Kapcsoljuk vissza a tortaformát, és tegyük bele a tészta alját. A felső részt vágjuk 12 egyenlő részre. A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá, egy másik tálban a túrót, 150 g cukrot és a citromlevet keverjük össze. Oldjuk fel a zselatin alacsony hőfokon. 2-3 evőkanál túrós krémet keverjünk a zselatinba, majd öntsük a többi krémhez. Óvatosan forgassuk hozzá a tejszínt, és öntsük egy keveset a tortaformába. Jöhetnek az eprek, majd a maradék krém. Simítsuk el a tetejét és helyezzük a tésztaszeleteket a torta tetejére. Tegyük körülbelül 5 órára hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Kókuszos epertorta
Hozzávalók:
- 150 g vaj
- 1 csomag kókuszos keksz (225 g)
- 10 lap zselatin
- 600 g eper
- 100 g cukor
- 500 g túró
- 4 dl tejszín
- 30 g kókusz chips
- 150 g eperlekvár
- 1 evőkanál porcukor
Olvasszuk meg a vajat, majd hagyjuk kissé kihűlni. Közben a kekszet daráljuk le és keverjük össze a vajjal. Egy 26 centis kapcsos tortaformába tegyük a, és kanállal lapítsuk el úgy, hogy hagyjunk többet a peremén. Áztassuk a zselatint hideg vízben. Mossuk meg az epret, ebből 250 g-ot vágjunk félbe és tegyük félre. A maradék eperhez adjuk hozzá a cukrot és pürésítsük, végül a túrót is keverjük hozzá. A tejszínt verjük keményre. A feloldott zselatinba keverjünk egy kis epres krémet, majd öntsük a többihez. A tejszínt is óvatosan forgassuk hozzá. A krém mehet a kekszes alapra, és legalább 2 órára hűtőbe. A kókusz chipset egy serpenyőben zsiradék nélkül pirítsuk aranybarnára, majd hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a lekvárt kissé melegítsük meg. A tortát vegyük ki a formából, halmozzuk rá a félretett epreket, csurgassuk rá a lekvárt, a szélére pedig kerülhet a pirított kókuszos chips. Szórjuk meg porcukorral és tálalhatjuk is.
Csokis epertorta eperpürével
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 80 g + 1 evőkanál cukor
- 25 g liszt
- 25 g kukoricaliszt
- 15 g kakaópor
- ½ teáskanál sütőpor
- 5 lap zselatin
- 850 g eper
- 250 g mascarpone
- 2 csomag vaníliás cukor
- 175 g túró
- 2 dl tejszín
A tojást 1 evőkanál hideg vízzel és 30 g cukorral keverjünk sűrű krémet, ami körülbelül 5 perc. A lisztet, keményítőt, kakaót és sütőport keverjük össze, majd óvatosan forgassuk a tojásos keverékhez. Egy 20 centi átmérőjü kapcsos tortaforma aját béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát. 180 fokos előmelegített sütőben süssük körülbelül 10 percig. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Áztassuk a zselatint hideg vízben. Az epret mossuk meg és 100 grammot pürésítsünk belőle, 200 grammot vágjunk apró kockára, a többit tegyük félre a tetejére. A mascarponét keverjük ki 1 csomag vaníliás cukorral és 50 g cukorral. Adjuk hozzá a túrót és az eperpürét. A felolvadt zselatinba keverjünk 4 evőkanállal a krémből, majd öntsük a többihez. A tejszínt verjük keményre, és óvatosan forgassuk a krémbe az eperdarabokkal együtt. A kihűlt tésztát tegyük vissza a tortaformába, öntsük rá a krémet és simítsuk el a tetejét. Tegyük körülbelül 30 percig hűtőbe. 400 g eperrel rakjuk ki a torta tetejét, óvatosan nyomjuk a krémbe az epreket. Tegyük vissza a hűtőbe körülbelül 4 órára. A maradék epret 1 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral pürésítsünk. Tálalás előtt öntsük a tetejére az eperpürét.
Forrás: lecker.de