Jump to content

3 ínycsiklandó epertorta

2013. 06. 19. 14:45

Puha piskóta, tejszínes eperkrém és sok-sok eper – mennyei finomságok következnek! Íme három recept, amit érdemes kipróbálni!

Tejszínes epertorta

Hozzávalók:

  • 100 g étcsokoládé
  • 3 tojás
  • 250 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 100 g liszt
  • 15 g kakaópor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 500 g eper
  • ½ citrom leve
  • 250 g túró
  • 7 lap zselatin
  • 5 dl tejszín

A csokoládét olvasszuk meg vízgőz fölött, majd hagyjuk kissé kihűlni. Válasszuk szét a tojásokat. Tojásfehérjét 4 evőkanál hideg vízzel verjünk keményre, közben szórjuk bele 100 g cukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót. Egymás után keverjük hozzá a tojások sárgáját, a csokoládét. Óvatosan forgassuk hozzá a lisztes, kakaóporos, sütőporos keveréket. Egy 26 centi átmérőkű kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, öntsük bele a tésztát, és tegyük 175 fokos előmelegített sütőbe, süssük 25-30 percig. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Közben mossuk meg az epret. A tésztát vízszintesen vágjuk félbe. Kapcsoljuk vissza a tortaformát, és tegyük bele a tészta alját. A felső részt vágjuk 12 egyenlő részre. A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá, egy másik tálban a túrót, 150 g cukrot és a citromlevet keverjük össze. Oldjuk fel a zselatin alacsony hőfokon. 2-3 evőkanál túrós krémet keverjünk a zselatinba, majd öntsük a többi krémhez. Óvatosan forgassuk hozzá a tejszínt, és öntsük egy keveset a tortaformába. Jöhetnek az eprek, majd a maradék krém. Simítsuk el a tetejét és helyezzük a tésztaszeleteket a torta tetejére. Tegyük körülbelül 5 órára hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

 

Kókuszos epertorta

Hozzávalók:

  • 150 g vaj
  • 1 csomag kókuszos keksz (225 g)
  • 10 lap zselatin
  • 600 g eper
  • 100 g cukor
  • 500 g túró
  • 4 dl tejszín
  • 30 g kókusz chips
  • 150 g eperlekvár
  • 1 evőkanál porcukor

Olvasszuk meg a vajat, majd hagyjuk kissé kihűlni. Közben a kekszet daráljuk le és keverjük össze a vajjal. Egy 26 centis kapcsos tortaformába tegyük a, és kanállal lapítsuk el úgy, hogy hagyjunk többet a peremén. Áztassuk a zselatint hideg vízben. Mossuk meg az epret, ebből 250 g-ot vágjunk félbe és tegyük félre. A maradék eperhez adjuk hozzá a cukrot és pürésítsük, végül a túrót is keverjük hozzá. A tejszínt verjük keményre. A feloldott zselatinba keverjünk egy kis epres krémet, majd öntsük a többihez. A tejszínt is óvatosan forgassuk hozzá. A krém mehet a kekszes alapra, és legalább 2 órára hűtőbe. A kókusz chipset egy serpenyőben zsiradék nélkül pirítsuk aranybarnára, majd hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a lekvárt kissé melegítsük meg. A tortát vegyük ki a formából, halmozzuk rá a félretett epreket, csurgassuk rá a lekvárt, a szélére pedig kerülhet a pirított kókuszos chips. Szórjuk meg porcukorral és tálalhatjuk is.

 

Csokis epertorta eperpürével

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 80 g + 1 evőkanál cukor
  • 25 g liszt
  • 25 g kukoricaliszt
  • 15 g kakaópor
  • ½ teáskanál sütőpor
  • 5 lap zselatin
  • 850 g eper
  • 250 g mascarpone
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 175 g túró
  • 2 dl tejszín

A tojást 1 evőkanál hideg vízzel és 30 g cukorral keverjünk sűrű krémet, ami körülbelül 5 perc. A lisztet, keményítőt, kakaót és sütőport keverjük össze, majd óvatosan forgassuk a tojásos keverékhez. Egy 20 centi átmérőjü kapcsos tortaforma aját béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát. 180 fokos előmelegített sütőben süssük körülbelül 10 percig. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Áztassuk a zselatint hideg vízben. Az epret mossuk meg és 100 grammot pürésítsünk belőle, 200 grammot vágjunk apró kockára, a többit tegyük félre a tetejére. A mascarponét keverjük ki 1 csomag vaníliás cukorral és 50 g cukorral. Adjuk hozzá a túrót és az eperpürét. A felolvadt zselatinba keverjünk 4 evőkanállal a krémből, majd öntsük a többihez. A tejszínt verjük keményre, és óvatosan forgassuk a krémbe az eperdarabokkal együtt. A kihűlt tésztát tegyük vissza a tortaformába, öntsük rá a krémet és simítsuk el a tetejét. Tegyük körülbelül 30 percig hűtőbe. 400 g eperrel rakjuk ki a torta tetejét, óvatosan nyomjuk a krémbe az epreket. Tegyük vissza a hűtőbe körülbelül 4 órára. A maradék epret 1 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral pürésítsünk. Tálalás előtt öntsük a tetejére az eperpürét.

Forrás: lecker.de