Jump to content

6 turmix, amitől vitaminsokkot kapsz

2011. 11. 12. 06:00

A turmix az egyik legjobb forrása a vitaminoknak a hidegebb hónapokban. A gyümölcsök így nem szorulnak háttérbe, a nyáron lefagyasztottak is szóba jöhetnek, és bármelyik reggel pillanatok alatt a poharakba varázsolható. Pofonegyszerű elkészíteni, és mégis annyi hasznosak.

Narancs és papaya turmix

Hozzávalók: (6 személyre)

  • 2 papaya
  • 600 ml narancslé (5-6 narancs leve)
  • 1 lime
  • 150 g joghurt

A papayat vágjuk hosszában félbe, vegyük ki a magokat és hámozzuk meg. Daraboljuk fel a gyümölcsöt és készítsük mellé a narancslét (lehet dobozos, de készülhet narancsból is). Tegyük mind a kettőt a turmixba, reszeljük rá a fél lime héját, öntsük hozzá 3-4 evőkanál levét és a joghurtot. Töltsük ki poharakba, szórjuk meg reszelt lime héjával.

 

Banános kókusz turmix

Hozzávalók: (2 személyre)

  • 1 evőkanál kókuszpehely
  • 1 doboz cukrozatlan kókusztej (160 ml)
  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 banán

Először a kókuszpelyhet egy serpenyőben pirítsuk világosbarnára. Már pakolhatunk is minden összetevőt a turmixgépbe: kókusztej, tej, citromlé, vaníliás cukrot. A banánt törjük bele, majd indulhat a mix. Öntsük poharakba és díszítsük kókuszpehellyel.

 

Vitaminbomba

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 alma
  • 1 sárgarépa
  • 6 levél bazsalikom
  • 200 ml narancslé
  • 500 ml kefir
  • 1-2 evőkanál méz

Az almát negyedeljük, vágjuk ki a magházat, és apróra kockázzuk. A sárgarépát is vágjuk kisebb darabokra. Mehetnek a turmixba a bazsalikommal, narancslével, kefirrel és a mézzel együtt. Gyors mix, és tölthetjük is poharakba, néhány bazsalikom levéllel díszíthetjük.

 

Joghurtos mangó turmix

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 érett mangó
  • 20 g friss gyömbér
  • 1 vaníliarúd
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 citrom
  • 30 g aprított pisztácia
  • 300 g joghurt
  • 5 dl ásványvíz

Hámozzuk meg a mangót, vágja ki a húsát és kockázzuk fel. A gyömbért reszeljük le, a vaníliarudat vágjuk félbe és kaparjuk ki a magokat belőle. Turmixgépbe velük a cukorral, cayenne borssal, néhány csepp citromlével, pisztáciával, joghurttal és az ásványvízzel együtt. Pürésítsük, majd öntsük poharakba.

 

Málna és kókusz turmix

Hozzávalók: (2 személyre)

  • 200 g fagyasztott málna
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 200 ml cukrozatlan kókusztej
  • 200 ml ásványvíz

Keverjük össze a fagyasztott málnát a porcukorral és citromlével, hagyjuk felengedni. Ezután tegyük a turmixgépbe és pürésítsük. Tegyünk félre a püréből 2 evőkanálnyit, a többit higítsuk fel a kókusztejjel és az ásványvízzel. Újra turmixoljuk, majd öntsük poharakba, és csurgassuk a tetejére a pürét.

 

Grapefruit és málna turmix

Hozzávalók: (2 személyre)

  • 2 rózsaszín grapefruit
  • 100 g fagyasztott málna
  • 15 g friss gyömbér
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 1 teáskanál cukor

A grapefruit fehér bőre teljesen távolítsuk el. A gerezdekről is szedjük le a hártyát. A grapefruit darabokat és a fagyasztott málnát turmixoljuk. A gyömbért hámozzuk meg és vágjuk vékonyan fel. Tegyük a gyömbért, cukrot és zabpelyhet a püréhez is, mégegyszer egy gyors mix, majd önthetjük poharakba.