Jump to content

6 étel, amitől még éhesebbek leszünk

2011. 10. 07. 13:00

Bizonyos ételekből bármennyit eszünk, sosem lakunk jól. Lassanként egyre többen rádöbbennek, hogy az egészséges ételek eltelítenek, a feldolgozott, egészségtelen élelmiszerek viszont nem verik el az éhségünket, szinte olyan, mintha semmit sem ettünk volna. Ennek oka az, hogy tápanyagtartalmuk a feldolgozás alatt lecsökken.

Ráadásul akárhogyan próbálunk ellenállni, bizonyos ételek függőséget okoznak. Bármilyen rosszul vagyunk is tőlük, egyszerűen képtelenek vagyunk abbahagyni. Persze nem azt jelenti, hogy szó szerint nem tudjuk abbahagyni, vagyis hogy oda vagyunk láncolva az étkezőasztalhoz – valószínűleg mindenki érti, miről van szó. Az alábbiakban sorra vesszük, mely ételeket érdemes kerülni, ha valaki valóban jól szeretne lakni.

1. Rágógumi

A rágó serkenti a nyálelválasztást. A termelődő nyál a gyomorba jut, és mivel a gyomor azt hiszi, hogy táplálékot kell megemészteni, ettől csak még éhesebbek leszünk.

2. Diétás üdítőital

A mesterséges édesítőszerek növelhetik az étvágyat, ugyanakkor a normál cukroktól eltérően nem szolgáltatnak semmit, ami elmulasztaná az éhséget.

3. Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup

A reklámok azt hirdetik, hogy mértékkel jó dolog, de az az igazság, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup esetében nem lehet mértéket tartani. A szirup befolyásolja a szervezet anyagcseréjét, ezért képtelenség abbahagyni a fogyasztását. Nagyon nehéz szabályozni a vágyat, mert a szirup lelassítja a leptin kiválasztását a szervezetben. A leptin pedig egy olyan fontos hormon, amely jelzi, hogy jóllaktunk, hogy abbahagyjuk az evést.

4. Fagyasztott készételek

A fagyasztott ételekben általában nincs elég kalória, amitől jóllakhatnánk. Nincs bennük elegendő nyers összetevő, különösen friss zöldség és gyümölcs, ami kitágulhatna a gyomrunkban. Minél ritkábban fogyasszunk ilyen ételeket, de ha mégis ilyet eszünk, egészítsük ki friss salátával vagy gyümölccsel.

5. Édes tészták és péksütemények

Bármilyen finomak is az édes tészták, nem igazán lehet jóllakni velük. A fehér cukorban és a lisztben nincsenek rostok és tápanyagok. Gyorsan feldobnak, de hamarosan még éhesebbek leszünk, mint előtte. Érdemes inkább teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket választani, amelyek a lehető legkevesebb cukorral készültek.

6. Cukrozott müzliszelet

Ha a "jó reggelt szelet" nincs alaposan megpakolva fehérjével, és nem a lehető legkevesebb cukrot tartalmazza, nem sokkal jobb, mint az édes tészta. A feldolgozott és cukrozott változatok jónak tűnnek, de elég hamar újra éhesek leszünk. Igaz, hogy manapság már találhatunk néhány jó minőségű, bio alapanyagokból készült müzli szeletet is a boltokban, a legjobb megoldás továbbra is a reggelizés: a zab gyümölccsel, mézzel, mogyoróvajjal és kókusztejjel például kitűnő választás.