Jump to content

Hős a közelben, közelebb, mint gondolná

2023. 09. 30. 19:00

Bármennyire felgyorsult a világ és az életünk, és bármilyen negatív vád éri a mai fiatalokat, bizony köztük is vannak olyanok nagy számmal, akiknek nemcsak az eszük, de a szívük is a helyén van. Látnak, hallanak, tapasztalnak, de van, hogy ennek ellenére sem mernek segíteni egy olyan társukon, akiről tudják, hogy bajban van.

Már az hatalmas lépés, ha egy fiatal észleli, hogy a környezetében lévő valamelyik társának gondja van, de még mindig édeskevés lehet ez annak, aki komoly segítségre szorul.

Mit tehet egy tapasztalatlan ifjú, aki érzi a probléma súlyát, szeretne is segíteni, de nem tudja hogyan kezdjen hozzá?

Amikor bajban vagyunk, elmerülhetünk saját problémáinkban és gondjainkban. Azonban a társadalmi kapcsolatainknak hála tudunk segíteni azoknak, akik ezt igénylik. Vészjelzéseket lehet, hogy küldenek is, de nincs mindenkinek ahhoz „radarja”. Nekünk, felnőtteknek az a vágyunk és feladatunk, hogy életrevaló felnőtteket engedjünk ki a világba és ehhez nemcsak a megfelelő oktatás biztosítására van szükség, hanem arra is meg kell tanítani őket, hogy egymással, másokkal hogyan viselkedjenek.

Empátia és megértés

A segítségnyújtás első lépése az empátia, azaz annak képessége, hogy mások helyzetébe tudja magát képzelni. Amennyiben észleli a gondot és úgy érzi, hogy társát nem hagyhatja magára, akkor a megértés tanúsítása az első út ahhoz, hogy a másik fél meg is nyíljon előtte. Ha ugyanis azt mutatja a bajban lévőnek, hogy nincs egyedül a problémájával, akkor nagy terhet vesz le a válláról és a megoldáson közösen dolgozhatnak.

Kommunikáció

Nem elég odaguggolni ahhoz, akinek gondja van, és nem elég egy ölelés sem. A beszélgetések során olyan mély tartalmak bukkanhatnak fel, amely segít megérteni azt, hogy mi a probléma és talán a megoldáshoz is közelebb vihet. A bajban lévőnek éreznie kell, hogy aki hallgatja az nyitott a szavaira. Ehhez persze szükség van türelemre is, de a beszélgetésekben az a jó, hogy megszabadulhat az ember némi stressztől és akár a probléma forrására is fény derülhet, esetleg együtt találhatnak megoldást is.

 

Segítségnyújtás

Az empátia és a kommunikáció alapján lehetőségünk nyílik konkrét segítséget nyújtani. Akár szavakkal, cselekedetekkel. Már az a valódi segítségnyújtást jelenti, hogy észre veszi a másik problémáját, de segítség lehet az is, ha a feladat túlnőne rajta, hogy együtt keresnek felnőtt, szakértő segítséget.

Közösség

Nagy erőt adhat, ha a reményvesztett fiatalt olyan pozitív közegbe csábítja a fiatal, ahol társakra találhat, ahol megszabadulhat a szorongásaitól, ahol tud beszélgetni és úgy érzi, hogy nincs egyedül.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)