Jump to content

Hogyan öltöztessük és hogyan védjük az újszülöttet hőség idején?

2023. 06. 18. 19:00

Nagy öröm, ha baba érkezik a családba, azonban minden évszaknak megvan a maga jellemzője és annak megfelelően kell öltöztetni a babát. De nyáron, a nagy hőségben ez mégis mit jelent?

Nagyon pici ízelítőt kaptunk már a kánikulából, majd néhány hűvösebb, esősebb nap után megint a közel 35 fokot jósolják. Akinek most született kisbabáját (pláne, ha az elsőt), bizonyára nagyon védi mindentől. Télen a túlzottan hideg levegő miatt nem szabad sétálni a picike babával, nyáron pedig a hőség miatt.

Az újszülött baba védelme a hőségtől rendkívül fontos, mivel a kis teste még nem képes hatékonyan szabályozni a testhőmérsékletet. Egy éppen csak a világra pottyant csecsemő esetében mégis milyen a megfelelő környezet és ruházkodás a nagy hőségben? Hogyan tudjuk csillapítani a forrósággal járó kellemetlenségeket?

 

Optimális hőmérséklet

Tartsuk a baba környezetét hűvösen, 20-22 Celsius-fok közötti hőmérsékleten. Kerüljük az túl meleg helyiségeket, és használjunk légkondicionálót vagy ventilátort a szükséges esetekben.

Légáramlás

Biztosítsunk megfelelő légáramlást a baba környezetében. Nyitott ablakok vagy ventilátorok használata segíthet a friss levegő beáramlásában. Azonban ügyeljünk arra, hogy a légáramlás ne közvetlenül érje a babát.

Könnyű ruházat

Öltöztessük a kicsit könnyű, légáteresztő ruhákba. Válasszunk pamut anyagú ruhákat, amelyek segítik a test hőleadását és nedvesség elpárolgását.

Fejfedő

Adjunk a babára könnyű sapkát, kendőt, hogy védjük az érzékeny bőrét a nap sugaraival szemben.

Árnyékolás

Ha kint tartózkodunk, kerüljük a közvetlen napfényt. Használjunk napernyőt, szúnyoghálóval ellátott babakocsit, vagy viseljünk hordozót, amely árnyékot ad a babának. Ugyanakkor kerüljük a hosszantartó kinti tevékenységeket a forró napsütésben, különösen a déli órákban, amikor a legmelegebb van.

 

Hidratálás

Ügyeljünk arra, hogy a baba megfelelően hidratált legyen. Az anyatejes vagy tápszeres táplálás nemcsak az éhséget csillapítja, de a folyadékbevitelben is. Továbbá, amennyiben már a hozzátáplálást is megkezdtük, adjunk neki vizet, különösen meleg időben.

Fürdetés

Ha a hőmérséklet nagyon magas, gondoskodjunk arról, hogy a baba kapjon gyakori, enyhe langyos fürdőket, amelyek segítenek lehűteni a testét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)