Jump to content

Nyári szünet: a gyereknek öröm, a szülőknek fejfájás

2022. 05. 22. 19:00

A nyár a szabadság, a nyaralás, a vízparti mókázás, a kerti partik, fesztiválok időszaka. Alig várjuk, hogy mindezeknek átadhassuk magunkat.

A hosszú iskolai év után a gyerekek alig várják, hogy megszabaduljanak a napi megterhelést jelentő tanulástól. A nyári szünet szele talán már most megcsapta őket. A hosszú, tanulástól mentes időszak örömmel tölti el a csemetéket. A felnőttek élete azonban egészen másról szól. A munka nem áll meg csak a szabadságolás idejére, és rendre ekkorra van időzítve a családi nyaralás is. Nem csoda, hogy számukra mást jelent a nyár. Az évnek ez a szakasza még fejfájást is okozhat, sőt nem is feltétlenül boldogságot ad, hogy kiknek: a szülőknek.

A kisgyermekes családok esetében a nyári szünet túl hosszú ahhoz, hogy a gyermekfelügyeletet egyik vagy másik szülő meg tudja oldani. Közösen töltött időszakról pedig alig lehet beszélni. Nehéz, egyes esetekben pedig szinte összeegyeztethetetlen.

A mai családi struktúra más. Már nem él együtt több generáció, így a nagyszülők segítsége sem olyan egyértelmű. Ha a nagyszülők élnek is, sok esetben távolabb laknak és ráadásul még azzal is számolni szükséges, hogy ők is aktív dolgozók.

A 80-90-es években gyerekeskedők számára még teljesen egyértelmű volt, hogy nyaranta a nagyszülőknél töltöttek heteket, ezzel hatalmas terhet vettek le a szülőkről. Nem csoda, hogy sok családban nagy fejtörést okoz a gyerekek elhelyezése.

Ha a nagyszülők nem állnak (mindig) rendelkezésre, akkor más opcióban kell gondolkodni. A képzett vagy képzetlen, de megbízható, valaki által ajánlott vagy ismertségi körünkben élő, szívesen bébiszitterkedők jó megoldást kínálnak szolgáltatásaikkal. A legjobb, hogy a gyerkőcöket nem kell az otthoni közegből sem kimozdítani. gondozásuk, szórakoztatásuk megoldott.

A másik, sokak által igénybe vett a táborok kihasználása. Nagyon sokféléből lehet választani. A kicsit nagyobbak már az ottalvós táborokat is kipróbálhatják, így az önállósodás egy újabb lépcsőfokát tehetik meg.

Bármelyik megoldás is jelent segítséget a családokban, arra mindig ügyelni kell, hogy legalább a hétvégéket töltsék a szülők együtt gyerkőceikkel. Az sem mindegy persze, hogy milyen minőségben teszik mindezt. Amennyiben lehetséges, úgy mégiscsak a szülők szabadságát összehangolva érdemes legalább egy hetet közösen tölteni. Még akkor is, ha a nyaralás idén nem valósul meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)