Jump to content

Neveld bátorságra gyermekedet!

2022. 03. 18. 19:00

Óvni és védeni szeretnénk gyermekeinket, de nem lehetünk mindig mellettük, ezért kulcsfontosságú, hogy meg tudják magukat védeni, ha az élet úgy hozza.

Minden szülő célja, hogy fizikailag és mentálisan is ép felnőtté nevelje gyermekét, ám a túlóvás nem segít ebben. A gyerekek azon fáradoznak, hogy felfedezzék szűkebb és tágabb környezetüket, ez pedig olykor veszélyes is lehet. A kicsi gyerekek mellett ott vannak a szülők, de ahogy nőnek, úgy önállósodnak, saját döntéseket hoznak. Némelyik nagyon jó, mások nagy pofonnal, fájdalommal járók. A hibák, a tévedések fájdalmasok lehetnek testileg és lelkileg is, de az önismereti fejlődéshez nélkülözhetetlen. Megismerik saját képességeiket, határaikat, amely ahhoz kell, hogy jobban lavírozzanak életükben.

Szülőként is nehéz a dolgunk. Meg kell találni az egyensúlyt abban, hogy ne is korlátozzuk őket mindig és mindenben, de túlságosan szabadjára se engedjük őket. Szabályok és keretek kellenek, de a túlzott koordinálás legalább olyan káros, mintha rá sem bagóznak a gyerekekre.

Az állatvilágban él az erősebb nyer, és ez az ember esetében is igaz lehet. Nem mindig az erőfölény érvényesül, de döntő lehet, hogy valaki mert változtatni, belefogni valamibe, elég bátor hozzá, vagy belesüpped a rosszba, csak mert az legalább biztos.

 

Burkon kívül

Már gyermekként is megtapasztaljuk, hogy milyen sok és sokféle nehézség vár ránk, de felnőttként ez megsokszorozódik. A bátorság tehát szükséges, de ahhoz, hogy a nehézségeket ne csak legyűrjék, hanem az ne gyűrje maga alá őket lelki erőre is szükség van.

A csemeték között is vannak félénkebbek, introvertáltak és vakmerőbbek, extrovertáltak. Bármilyen típusú is gyermekünk, nekünk kell olyan erős hátteret biztosítani számukra, ahová nyugodtan fordulnak segítségért, vagy szívesen vonnak bele életük történéseibe. Legyünk mi a bástyák, akik megvédik őket, ha kell és biztonságot nyújtanak számukra.

Legyünk számukra azok, akik nem mindig csak az élet szép oldalát mutatják meg a csemetéiknek és nem kreálnak egy csalfa buborékot azért, hogy védelemben legyenek. A buborékot elhagyva ugyanis megtöbbszöröződik a gyerekekre omló nehézség, mintha a való világba kitekintve, életkoruknak megfelelően megmutatjuk és beszélünk a valóságról.

Tudni kell a szabályokat ismertetni, betartatni és ha kell, szidalmazni, ugyanakkor ne felejtsük el a dicséretet sem indokolt esetben. Kétélű fegyverré válhat ez is, ha nem jókor és nem indokoltan alkalmazzuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)