Jump to content

Neveld gyermeked felelős fogyasztóvá!

2021. 11. 29. 19:00

Naponta hozunk meg komolyabb és kevésbé fontos döntéseket, amelyek hatással vannak a napjainkra nézve, de akár a jövő tekintetében is.

Gyermekeink életének kezdetén mi, szülők hozzuk meg a döntések javát, de már kisgyermekkorban is választaniuk szükséges: kivel barátkozzanak a játszótéren, melyik játékkal játszanak stb.

Ezek még nem az életüket befolyásoló döntések, de a későbbiek során bizonyára fontos lesz, hogy bizonyos élethelyzetekben mit választanak. A vásárlás egy tudatos tevékenység, de azt még inkább azzá kell tennünk. Nemcsak a pénztárca megkímélése miatt, hanem a környezettudatosság jegyében is érdemes felelős fogyasztóvá nevelni gyerkőceinket.

Figyeld csak meg saját vásárlási szokásaidat! Amikor a kosárba dobálod a termékeket, akkor átgondolod, hogy az a jövőben a természetre nézve milyen következményekkel jár? Egyre többen gondoljuk úgy, hogy egyénenként, háztartásonként szükséges valamit tennünk a fenntarthatóságért. A hulladékmentes háztartás vezetése már a vásárlással megkezdődik mindez.

Csak akkor tudjuk gyermekeinket felelős fogyasztásra nevelni, ha mi magunk is ennek jegyében cselekszünk nap, mint nap. Ha számít, hogy a gyermekeink számára élhető világ maradjon fent, úgy már nekünk is cselekednünk kell. Ez a vásárlással és a háztartásunk vezetésével kezdődik. Ezt a mintát kell továbbadnunk gyermekeinknek.

A fenntarthatóságba beletartozik a hulladékkezelés, ennek érdekében már otthon és az oktatási intézményekben is szelektív hulladékgyűjtésre, a környezetük szemétmentesítésére nevelik a gyerekeket. Ugyanígy már otthon, az óvodában és az iskolában is tanulnak a pazarlásmentes életmódról, sőt azt naponta alkalmazni szükséges. Ugyanakkor beszélni kell arról is, hogy miért fontos ez, mi történik akkor, ha nem így cselekszünk. A mindennapi fogyasztási szokások hatással vannak az életünkün kívül a környezetünkre, a globális közösségünkre is. A felelős fogyasztás egyéni és társadalmi döntések együttesét jelenti. Az ebben a szellemben való nevelést már pici gyermekkortól meg kell kezdeni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)