Jump to content

Kinti és benti játékok a hosszú nyárra

2021. 06. 30. 19:00

A nyár a gyerekeket már teljes mértékben utol érte, számunkra vége az iskolának és teljes mértékkel belevethették magukat a pihenésbe.

A szülők többségének a nyári szabadságolás nem esik egybe a gyerekek szünetével, ezért a nagyszülők segítsége kincset ér. Mások pedig nyári táborok remek programjaival szórakoztatják gyermekeiket addig, amíg nem tudnak otthon lenni a gyerkőcökkel. A nagyobb, sokkal önállóbb gyerekek már el vannak otthon akár egyedül is. Otthon is kiváló szórakozást lehet biztosítani a gyerekeknek, azonban ez nemcsak a gyerkőcöknek okozhat élményt, hanem a szülőknek is.

Úgy érdemes játszani, hogy az hatással legyen a gyerekek mozgására, fejlesztő hatással legyen rájuk, azokban azt ne is vegyék észre. Ugyanis, ha megsejtik, hogy az milyen jótékony hatással van a gondolkodásukra és kötelező szerűen végezniük kell, akkor könnyen lehet, hogy minden kedvük elmegy a játékoktól.

Ha már nyár, szóljon a szórakozásról!

Kinti játékok

A gyerekeknek megvan az a hihetetlen képességük, hogy bármivel képesek játszani. Mivel nyár van, érdemes olyan játékokat találni, amelyet közösen és a szabadba lehet végezni, figyelembe véve a napsütést, a hőséget.

Akinek nincs otthon hintája, mini játszótere, az felkeresheti a közelben lévő játszóteret, akár korán reggelre, vagy késő délutánra időzítve. A hinta kimondottan hatékony fejlesztőeszköz, emellett kiváló szórakozást biztosít a gyerekeknek. A szél lengedezése kellemesen hűsít, a hintázás fejleszti az egyensúlyérzéket, a koordinációt.

A labda elmaradhatatlan kelléke minden olyan otthonnak, ahol gyerekek is vannak. Azzal kiválóan lehet szórakozni akár a szárazon, de a vízben ugyanúgy. Nem nagy beruházást igényel néhány labda beszerzése, amely a nagymozgásokat és a finommozgást, a kéz-szem koordinációját is fejleszti. A gyerkőc egyedül is remekül eltöltheti az időt egy labda társaságában, de sokkal szórakoztatóbb másik gyermekkel vagy a szülőkkel való játék.

A kerti játszótér elmaradhatatlan eleme lehet a homokozó, amely ugyancsak remek módszere a fejlesztő játéktárnak. A képzelet és a finommotorika fejlesztése mellett hatással van a kézügyességre is. Érdemes olyan időpontot, vagy helyet választani a homokozónak, ahol mindig árnyék van. Ha a homokhoz némi vizet is adagolunk, akkor megváltozik annak állaga és újabb teret nyithatunk a gyerekeknek.

A nyári udvari játék elmaradhatatlanul igényli a vizes játékokat. Ha nincs medence, akkor megteszi egy kiskád, lavór és a még jobb szórakozás érdekében jól jöhet a vízipisztoly és flakonok, amelyekkel öntögetni lehet a vizet.

 

Benti játékok

Ha a nagy hőség beűz a hűs otthonunkba, akkor sem kell feladni a jó szórakozás lehetőségét. A kézügyességre ható, a fantáziát is megmozgató játékok között ott szerepel a Lego, a különböző konstruktív játékok, a gyurma, a rajzolás bármilyen eszközzel, a festés és a gyöngyfűzés. Természetesen figyelembe kell venni a gyerkőc életkorát, mert több játék a három évnél kisebbek számára még nem alkalmas.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)