Jump to content

Ezért jó a babázás

2021. 05. 31. 19:00

A megfelelő nemi sémákba igyekszünk beleterelni gyermekeinket, hogy később aszerint éljenek. A játék során tanulnak meg alkalmazkodni a körülöttük lévő világ szabályaihoz, köztük a női és a férfi szerepekhez.

A kislányok babáznak, a kisfiúk autóznak. Nagyjából így kategorizálják be a felnőttek a gyerekeket nemek szerint. Tény, hogy erre is ösztönözzük őket, hiszen a nemükhöz mérten kapnak játékokat, a hasonló nemű gyerekek is annak megfelelő játékokkal játszanak.

A kislányok babázása a nőiségre, az anyaságra, az empatikus viselkedésre tanítja meg. Természetesnek vesszük, ha a kislányok babákért epedeznek a játékboltban és az ajándékok vásárlásakor is lányos játékra törekszünk. Egyáltalán nem ritka azonban, hogy a kisfiúk is kezükbe veszik a babákat. Sokan ilyenkor megrettennek. Nemi identitászavar lenne?

A babázás hatása

A játék eleve fejlesztő hatású, de a babázás a szociális érzékenységet fejleszti. Már tudományos szempontból is vizsgálták, hogy a babázás miként hat a gyerekekre, ennek megfelelően több tucat 4-8 év közötti gyerkőcöt vontak be. A vizsgálat során a gyerekeknek babázniuk kellett és a képalkotó eljárás azt mutatta ki az agyban, hogy olyan területek lépnek működésbe, amelyek az empátiáért, a társas információk feldolgozásáért felelősek. Sőt ez így működött a kislányok a kisfiúk esetében is.

A babázás egyfajta szerepjáték, amely a gyerekek agyát arra készteti, hogy használják gondolatvilágukat, képzeletüket. A babázás során nem magukra gondolnak a gyerekek. Ezt mutatta ki a vizsgálat során mért agyi aktivitás. Amikor babákkal játszanak, olyan helyzeteket képzelnek el, mintha a baba egy másik személy lenne, így nem magukra, hanem másra gondolnak. A babázás tehát fejleszti a szociális készségeket.

Teljesen mindegy, hogy a világon éppen hol játszik egy gyerkőc babával, vagy plüss figurával, ilyenkor az empátiát gyakorolja. Sőt, nagyon is úgy tűnik, hogy ez a szülők számára is olyan fontos készség, amelyet szeretnének gyermekeik esetében fejleszteni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)