Jump to content

Higgadtan, nyugodtan – gyermeket nevelek

2021. 05. 07. 19:00

Gyermekeket nevelni nem csak életre szóló öröm és feladat, de bizony nagyon sokszor kemény dió is. Bármennyire is nem akarjuk ezt bevallani másnak és magunknak sem, de bizony tud kimerítő és kiborító lenni.

A gyerekek most tanulják az életben maradáshoz szükséges szabályokat. Habár már nem kell a kardfogú tigrissel megküzdeni és vadászni a zsákmányra, de számos fronton el kell sajátítaniuk azokat a készségeket, amelyeket majd később egyénileg alkalmazhatnak. A tanulás útja tele van buktatókkal és nehézségekkel, mint ahogy sikerélményekkel is. Ezen az úton haladva kell a szülőknek támogatniuk a gyerekeket.

Azt azonban magunkról is tudhatjuk, hogy a tanulás sok esetben többlépcsős folyamat, amelynek lépéseit be kell tartani és be kell gyakorolni. A gyerekek ezért sokat kérdeznek, még nem tudnak maguk körül rendet tartani és rendszerezni. A legtöbb szülő pedig azt szeretné, ha gyermeke minden területen jól teljesíteni, mert akkor sokkal könnyebb lenne az élete a gyerkőcnek, de a szülőnek is. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, sok odafigyelésre, beszélgetésre, hasznos és közös elfoglaltságra van szükség, amelyet a gyerekek a szüleiktől kapnak. Mindezek ellenére is érezhetjük úgy, hogy gyerkőcünk nem megfelelően viselkedik. Olykor megtelik a türelem zsákunk a gyermekeink viselkedésével és kibuggyan belőle az ordibálás, a veszekedés, a türelmetlenség. Ehelyett azonban tudatosan jól is reagálhatunk az amúgy kiborító pillanatokra, mint például:

Tudatosítsuk magunkban a problémát!

Felnőttként már fel tudjuk mérni, hogy mi miatt vagyunk feszültek. Ha mégsem, akkor erősen fókuszáljunk a történtekre és gondoljuk végig, hogy mit érzünk, miért stresszelünk? Ha megvan a válasz erre a kérdésre, már enyhülhet bennünk a frusztráció és a megoldást is megtalálhatjuk.

Megtalálni az egyensúlyt

Mindig arra törekszünk, hogy a lehetőségekhez mérten a legjobban érezzük magunkat. Ami örömet okoz, azzal foglalkozzunk. Keressük az egyensúlyt az életünkben. A gyerekek mindegyike külön kis személyiség, így mindegyikükkel máshogy kell foglalkozni, kommunikálni. Ugyanígy a feszültség megoldására is egyénenként kell gondolni. Dühből nem jó reagálni gyermekeink cselekedeteire, ezért mielőtt házisárkánnyá változnánk, számoljunk el néhány másodpercig, figyeljünk a légzésünkre és tartsuk meg felnőtti önmagunkat.

Humorral töltődj

Könnyű ezt mondani, de ha úrrá tudunk lenni a dühön, és igyekszünk pozitívan az adott helyzethez állni, talán még valami vicces is kisülhet belőle. Pláne akkor, ha az adott szituációból ki tudjuk hozni annak optimista és pozitív változatát. A humor sok helyzetre jelenthet gyógyírt.

 

Beszéljétek meg

Sokszor érzik a gyerekek, hogy a határok próbálgatásával messzire mentek. A szülőnek kell a problémákat megoldani, azonban az csakis a gyerekek bevonásával történhet, mivel ők az érintett felek. A szülő-gyerek kapcsolatban a kommunikáción nagyon sok múlik, ezért érdemes megkérdezni, hogy mit miért tett, mi lehet a megoldás, hogyan tudnátok együttműködni úgy, hogy mindenkinek jó legyen? A gyerkőcök oldaláról is érkezhet jó ötlet, saját nézőpont, amire felnőttként nem is gondolunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)