Jump to content

Csalogasd a kertbe a gyermeked!

2021. 04. 21. 19:00

Más világot élünk, mint akár néhány évvel ezelőtt. A gyerekekre is mások hatnak és elkerülhetetlen, hogy a technika fejlődéséből ők ne vegyék ki a részüket.

Sokat változott a játékok mennyisége és minősége is. A mai, átlagos anyagi körülmények között élő családokra is az a jellemző, hogy a gyerekek játékmennyisége többszöröse annak, amellyel a szüleik valaha rendelkeztek gyermekként. Mégis jellemző az a kép, hogy a gyerekek nem a nekik szánt játékokkal és nem a szabadban játszanak, hanem valamilyen elektronikai eszközben találják meg az elfoglaltságot. Akár már az egészen kicsi gyerekek keze ügyébe is kerülhet az okostelefon, amely, mint egy mini dajka szórakoztatja a figyelmüket, szórakoztatja őket. A pandémiás időszakban ez csak tovább súlyosbodhatott. Az alsó tagozatos gyerekek csak most szabadultak fel a digitális oktatás alól, visszatérhettek az iskolába. A gyerekek lételemét kellene, hogy jelentse a mozgás és ennek esélyét, lehetőségét meg is kell adnunk.

 

Legyél te a kontrol!

Gyermekeinktől nem vonhatjuk meg teljes mértékben az egyre okosabb technikát, hiszen számukra már egészen biztosan ez fogja jelenteni a jövőt. A fejlődéstől, az eszközhasználat biztonságától fosztanánk meg őket, amely komoly hátrányt jelenthetne számukra, azért annak lehetősége mégiscsak a szülők kezében van, hogy szabályozzuk azt. A mai világ is olyan, hogy igényli a gyerekektől az okos kütyü használatát és ezt kellő mértékben lehetett gyakorolni az otthoni tanulás során, néha még az azon való játék is belefér, de következetesen szükséges befolyással lenni arra, hogy mikor és mennyi időt tölthetnek a gyerekek ezek mögé az eszközök mögé bújva. Ugyanez vonatkozik a televízióra is. Nem ördögtől való eszköz, azonban a mennyiség és a minőség mégiscsak nagyon fontos.

 

Kerti lehetőségek

A gyerekekkel fel kell fedeztetni a saját környezetüket. Milyen jó érzés együtt rohangálni a kutyával és milyen remek játszótársak. Tavasszal lehet hallgatózni, hogy hányféle madarat hallunk odakint énekelni. Meg lehet nézni a kerti növényeket, virágokat, amelyek éppen virágoznak. Illatos vagy nem?

Ha már kijut a gyerkőc a levegőre, akkor pedig akár játszhat is kint. Kiviheti a kedvenc játékait a kertbe, de akár újból felfedezheti a kerti játékokat. Sokszor az a legnagyobb probléma, hogy ezeket a játékokat megunják a gyerekek, ezért némi frissítéssel feldobható és vonzóbbá tehető a kert. Ami nagyon fontos, hogy motiváljuk a gyerekeket a szabadban való tartózkodásra, hogy mi felnőttek is kint töltjük velük az időt. Sőt, gyereknek gyerek a játszótársa. Hívjunk át játszótársat, ha lehetséges.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)